Örebro Futsal Club

Örebro Hockey värvar centern Ryan Stoa från KHL

Örebro Hockey kunder under måndagen bekräfta att man värvat den amerikanska centern Ryan Stoa från ryska KHL-laget Traktor Chelyabinsk.

· Publicerad: 15 juli 2019 · 23.14.

Örebro Hockey värvar den amerikanska centern Ryan Stoa. Han kommer närmats från spel i ryska KHL-klubben Traktor Chelyabinsk. Det började ryktas om hans ankomst i helgen och under måndagseftermiddagen blev det officiellt.

— Jättekul att Ryan väljer att komma till oss. En stor och kraftfull center som besitter de egenskaper som vi har letat efter. Vi får in en kille med massvis av rutin och som är en riktigt bra kille i gruppen, säger Örebro Hockeys Sportchef Niklas Johansson.

Annons ▾

Detta är Ryan Stoa

Ryan Stoa är född och uppvuxen i amerikanska Bloomington, Minnesota. 2005 blev han draftad av NHL-klubben Colorado Avalanche, där skulle han debutera säsongen 2009/10. Innan ankomsten till NHL spelade han fyra år i NCAA-klubben Univ. of Minnesota.

Under sin proffstid i Nordamerika spelade han både i NHL och AHL. Flest framträdande blev det i AHL där han spelade 290 matcher och bidrog med 168 poäng. I NHL blev det bara sju poäng på 40 matcher, Ryan Stoa representerade förutom Colorado även Washington Capitals.

Efter sin tid i Nordamerika lämnade Stoa för spel i KHL. Där han representerade fem klubbar på fem år, bland annat Spartak Moskva och Metallurg Novokuznetsk. I KHL gjorde han 152 poäng på 282 matcher.

Representerade USA i OS-2018

Ryan Stoa största merit är att han representerade USA under vinter-OS 2018. Utöver detta har han även en guldmedalj från WJC-18 och en bronsmedalj från WJC-20.

Idag blev det klart att den 32-årige amerikanen kommer representera Örebro Hockey kommande säsong. Han skrev på för ett år och kommer ansluta till klubben under augusti. Själv säger Ryan Stoa följande om klubbvalet.

— Jag är riktigt laddad över att få komma till Sverige och spela för Örebro. Det här blir ett nytt äventyr för mig och min fru. Det blir första gången för mig i Sverige och jag har hört mycket bra om ligan. Jag har spelat med många svenskar under åren och jag har hört att fansen och stämningen i Örebro ska vara något extra.

Örebro Hockey inleder sin säsong officiellt torsdagen den 8 augusti när laget har sin årliga ispremiär. Seriepremiären är lördagen den 14 september när man möter Färjestad borta. Hemmapremiären äger rum tisdagen den 17 september när Luleå kommer på besök.

FIKK - För att alla behövs