Örebro Futsal Club

Konstprojekt gav sommarjobb åt ungdomar i Örebro

Fredagen den 16 augusti är det invigning för ett konstprojekt i tunneln mellan Markbacken och Varberga/Oxhagen. Detta är skapad av sommarjobbande ungdomar.

· Publicerad: 14 augusti 2019 · 16.04.
Foto: ÖrebroBostäder AB

På fredag den 16 augusti är det invigning för ett konstprojekt i gång- och cykeltunneln mellan Markbacken och Varberga/Oxhagen. Invigningen äger rum mellan klockan 13.00–14.30 och målningen är skapad av sommarjobbande ungdomar.

Under sommaren har 24 ungdomar arbetat som konstnärer och motivmålat tre av Örebros gång- och cykeltunnlar. I projektet har ungdomarna arbetat tillsammans med en konstnär. Resultatet är vackrare och tryggare tunnlar.

Annons ▾

Ett samarbete mellan flera olika organisationer

Det är tre cykel- och gångtunnlar som man satsat extra resurser på i ett samarbete mellan Örebro kommun, Region Örebro län, partnerskapet, Örebrobostäder och lokala föreningar. Fokus har varit ytterområden, där det idag inte finns så mycket offentliga konst.

— Tunnlar upplevs ofta som otrygga. Det konsten kan bidra med är att öka den upplevda tryggheten i det offentliga rummet. Vi har sett på andra ställen att det också leder till minskad skadegörelse när man genomfört sådana här projekt, säger Anna-Karin Wulgué, chef för Örebro konsthall.

Örebrobostäder, Örebro Konsthall, Mötesplats VOX och Oxhagens fritidsgård har gemensamt ansvarat för arbetet i tunneln mellan Markbacken och Varberga/Oxhagen.

Konstnärlig ledare är konstnären Alexander Creutz, som tillsammans med fritidsledaren Niclas Lilliestrand på Oxhagens fritidsgård guidat ungdomarna i arbetet.

Fler konstprojekt i Örebro Kommun

Under sommaren har fler konstprojekt ägt rum i kommunen. Dessa är också skapade av sommarjobbande ungdomar. De övriga två områdena är Brickebacken samt Varberga centrum.

I Brickebacken har man skapat ett helt nytt konstverk i tunneln till Brickebackens IP. I det arbetet deltar feriepraktikanter från region Örebro län. Förutom tunneln ska praktikanterna också måla en container som står i Saxonparken.

I Varberga har ett konstpedagogiskt projekt genomförts där Vox-föreningens feriepraktikanter hjälper till att restaurera ett befintligt verk i tunneln mellan Varberga och Hjärsta.

Det skapades av Örebrokonstnären Dragan Rajkovic tillsammans med ungdomar för 30 år sedan. Precis som då kommer ungdomarna också få skapa något i anslutning till Varberga centrum.

FIKK - För att alla behövs