Örebro Futsal Club

Europeisk insats mot sexuell exploatering av barn

Sverige var ett av arton europeiska länder som deltog i insatsen i slutet av juni. När Europol nu redovisar resultatet av insatsen kunde minst 53 minderåriga identifieras som potentiella offer.

· Publicerad: 15 augusti 2019 · 19.41.

Sammanlagt identifierades 206 potentiella offer för människohandel under insatsen, av vilka 53 konstaterades vara minderåriga. 70 personer arresterades varv 34 för människohandel medan de övriga 36 arresterades för andra brott.

Under den samlade insatsen runt om i Europa kontrollerades fler än 127 000 personer, 63 800 fordon och 1 100 platser.

Annons ▾

Insatsen framgångsrik i Sverige

I Sverige resulterade insatsen i tio inledda förundersökningar gällande barn, bland annat för grov barnvåldtäkt och köp av sexuell handling av barn.

– I de här ärendena har kontakten i de flesta fall tagits via så kallade sugardejting-plattformar. I Sverige ser vi också att just sugardejting-plattformar är den vanligaste vägen när barn prostituerar sig. säger Per Englund vid nationella operativa avdelningen.

Andra sätt att upptäcka när barn exploateras på olika sätt är om man ser barn i sammanhang som inte upplevs som naturliga för barn att vistas i, begår stölder eller som bär vapen eller narkotika.

– Att då tänka en andra gång kan faktiskt bidra till att ett barn kan räddas från en utsatt situation, säger Per Englund.

Förutom Sverige deltog Österrike, Belgien, Bulgarien, Kroatien, Tyskland, Ungern, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Schweiz och Storbritannien. Insatsen leddes av Storbritannien medan Europol stöttade insatsen med informationsutbyte mellan länderna och gentemot Europols databaser.

FIKK - För att alla behövs