Äldre Örebrokvinna utsatt för telefonbedrägeri

Polisen i Örebro fick under tisdagsförmiddagen in en anmälan om ett telefonbedrägeri från en äldre kvinna född 1936. Någon ska tagit ett lån i kvinnas namn.

· Publicerad: 15 oktober 2019 · 11.37.
Arkivbild: Martin Avedal

En äldre Örebrokvinna född 1936 ska under måndagen blivit utsatt för ett telefonbedrägeri. Anmälan kom in till polisen vid klockan 09:18 på tisdagsförmiddagen.

Enligt uppgifter skall en person kontaktat kvinnan över telefon och uppgett att den ringde från en bank. Personen uppgav att kvinnan behövde spärra sitt konto med hjälp av hennes bankdosa.

Annons ▾

Tog ett lån i kvinnans namn

När samtalet var avslutat ska någon tagit ut pengar från kvinnans bankkonto. Dessutom ska man tagit ett lån i kvinnans namn, totalt handlar det om en summa på över 100000 kr.

Tillvägagångssättet är vanligt för ett telefonbedrägeri. Metoden har de senaste åren ökat kraftigt i Sverige. Ofta är det äldre som blir lurade på pengar.

Så skyddar du dig mot ett telefonbedrägeri

  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

FIKK - För att alla behövs