Visionen för Örebro södra ska ge staden en ny entré

Under måndagen kunde Örebro Kommun släppa information om detaljplanen för Örebro södra. Man vill utveckla området med ett flertal byggnader.

· Publicerad: 15 oktober 2019 · 18.57.
Foto: Örebro Kommun

Ett helt nytt kontorsområde med höga hus, en modern pendlarstation och en park att trivas i. Besökare till Örebro södra ska i framtiden möta ett förnyat område där det strategiska läget tas tillvara.

Den 21 oktober går detaljplanen för området ut på samråd, och den 24 oktober håller kommunen ett samrådsmöte för örebroarna. Detta sker mellan klockan 16-18 vid Stationshuset vid Södra Station.

Annons ▾

Området vid Örebro södra ska utvecklas

Söderut längs järnvägen finns mycket outnyttjad central mark som kommunen ser stora möjligheter i att utveckla.

— Området vid Örebro södra kommer bidra till nästa kliv i Örebros utveckling, säger Ullis Sandberg, (S), ordf. Programnämnd samhällsbyggnad. Här planeras för nya kontor i pendlingsnära lägen och den nya bebyggelsen gör det möjligt att binda ihop platserna på varsin sida av järnvägen och på så vis minska barriärer i centrala Örebro.

— Örebro södra kan få ett intensivt stadsliv där resenärer, förbipasserande, kontorsarbetande och gäster till hotell och restauranger möts, säger Peder Hallkvist, stadsarkitekt. Det är ett bra läge för högre byggnader med spännande arkitektur som kan utveckla Örebros södra del.

Bild: Örebro Kommun

Även Eugénparken ska utvecklas

Örebro kommun vill även ta vara på områdets centrala läge genom att utveckla Eugénparken vid stationen, som idag är en genomgångspark, till en ny mötesplats. Förbättrad säkerhet och lättillgänglighet står också högt upp på agendan för hela området.

Ett led i det arbetet är planerna på en tunnel under spåren för att binda ihop stan och underlätta att cykla till de södra delarna av staden.

Detaljplan för Örebro södra

Detaljplanen för Örebro södra är ute på samråd 21 oktober–2 december. Information och planhandlingar kommer att publiceras på orebro.se/detaljplan när samrådstiden börjar.

Berörda fastighetsägare, myndigheter och organisationer m.fl. kommer att få information om samrådet utskickat direkt av Örebro kommun via e-post eller brev.

Arbetet med en ny detaljplan för Örebro södra är ett led i genomförandet av den fördjupade översiktsplanen för järnvägsområdet mellan Svampen och Gustavsvik

FIKK - För att alla behövs