Örebro Futsal Club

The King – En film som slarvar bort sin potential

Örebro Tribune har sett filmen The King som hade premiär på Netflix fredagen den 1 november. Filmen handlar om kung Henry V:s första år vid makten.

· Publicerad: 10 november 2019 · 11.44.
Foto: Netflix

Filmen The King hade världspremiär på Netflix fredagen den 1 november och handlar om kung Henry V:s första år vid makten. I huvudrollen syns Timothée Chalamet och i andra viktiga rollen återfinns Sean Harris, Joel Edgerton och Robert Pattinson.

The King är en Netflix-film och släpptes direkt till streamsidan utan att ha någon global biopremiär. Endast ett fåtal visningar i bland annat USA. Den första filmvisningen ägde rum på filmfestivalen i Venedig i början av september tidigare i år.  

Annons ▾

Handling

The King utspelar sig i början av 1400-talet och den engelska kungen Henry IV (Ben Mendelsohn) har styr landet med järnhand. Men kungen är döende och han förväntar sig att bli efterträdd av sin son Thomas (Dean-Charles Chapman).

Men Thomas dör och det blir istället Henry som får ta över tronen från sin döende far. Samme Henry som valt att distansera sig från kungahuset och leva ett vanligt liv bland folket. Ett liv som innehöll mycket vin och vackra kvinnor.

Omdöme – The King

The King hade mycket med potential och börjar starkt. Under filmens inledning får åskådaren se imponerande skådespelarprestationer från Ben Mendelsohn och Joel Edgerton. Och ett skitigt och smutsigt svärdslagsmål mellan Timothée Chalamet och Tom Glynn-Carney.

Därefter tappar filmen sin gnista och intresset avtar. Det blir en transportsträcka fram till nästa konflikt som måste få en upplösning. Där i mellan bjuds dock tittaren på ett par snygga scener, bland annat en belägring med trebucheter. Dessutom förekommer ett lerigt fältslag som för tankarna till Battle of the bastards i TV-serien Game of Thrones. Slaget är så klart det berömda Slaget vid Azincourt.

Hur pass historiskt korrekt The King är går självklart att ifrågasätta. Men filmen är baserad på ett flertal delar hur William Shakespeares Henriad som behandlar ett flertal brittiska monarker under medeltiden samt början av renässansen. Filmen tar genom sitt råa och smutsiga våld bort glorifieringen som kan förekomma i historiska filmer.

Slutsats

The King kunde blivit en intressant film om konflikter och maktspel i England på 1400-talet. Den är mörk och rå samt har Shakespeare inspiration. Men istället blir det en tråkig och ointressant film som försvinner i mängden.

Filmen slarvar bort sin potential och många av de skådespelarprestationer som ändå förekommer är till ingen nytta. Det känns som man försökt skapa en Game of Thrones men helt utan spänning och oväntade vändningar.

Betyg
  • Skådespel:
  • Handling:
  • Bildspråk:
  • Ljudbild:
  • Soundtrack
2.5

FIKK - För att alla behövs