Örebro Kommun bjuder in till Vintercykelutmaningen

Örebro Kommun bjuder in invånare till att delta i Vintercykelutmaningen. Man vill få medborgare att lämna bilen hemma och cykla under vintern istället.

· Publicerad: 11 november 2019 · 22.12.

Örebro Kommun bjuder in sina invånare att delta i en kampanj för att cykla mer under vintern. Kampanjen kallas Vintercykelutmaningen och äger rum under december 2019 och januari 2020.

Med rätt utrustning och rätt kläder går det bra att cykla året om, oavsett väder. Genom att cykla istället för att åka bil sparar vi både pengar och miljö.

Annons ▾

Söker personer som inte brukar cykla på vintern

Klimatsmart vardag söker nu örebroare som normalt inte brukar cykla vintertid, men som vill försöka. Vintercykel-utmaningen pågår under elva veckor, från och med den 2 december.

Utmaningen är en repris från tidigare vintercykelutmaning år 2014 och 2015. Då fick 280 örebroare chansen att testa sina hjul även på vintern. 

Vintercykelutmaningen kombineras också i år av filmen ”Förläng säsongen, förläng livet” i samband med Svenska cykelstäder, som är tänkt ska uppmuntra och uppmärksamma cykling under vintern.

Tidigare har Vintercykelutmaningen varit populär

— Vintercykelutmaningen har tidigare varit väldigt populär, där flera tusen mil bilresor istället bytts ut till cykelresor. Nu testar vi samma framgångsrika koncept igen och målet är att fler väljer att cykla året runt, säger Andreas Sävenstrand, miljöstrateg, Klimatsmart vardag.

54 örebroare kommer att väljas ut för att genomföra cykelutmaningen, som syftar till att få fler att våga cykla året om och främja hållbara resvanor i Örebro kommun. De som blir antagna får dubbdäck till cykeln, monteringshjälp samt reflexväst och cykelhjälm. Deltagarna får sedan behålla utrustningen när utmaningen är slut.

Villkor för att delta

  • Du ska vara boende i Örebro kommun.
  • Du cykelpendlar vanligtvis inte till jobbet eller skolan under vintern.
  • Under utmaningsperioden förväntas du cykla minst tre dagar i veckan, samt besvara en kort enkät när utmaningen är slut.

Anta utmaningen

Mer info och intresseanmälan till utmaningen finns på Klimatsmart vardags webbsida. 

Vill du vara med i vintercykelutmaningen? Anmälan görs här under perioden 11–22 november.

För ett bättre klimat

Tidigare har Klimatsmart vardag anordnat utmaningar i syfte att bidra till mer hållbara och miljövänliga livsstilar. Senast 2015 antogs utmaningen att bli vintercyklist av ett flertal örebroare. 

På vår webbsida kan du läsa mer om projektet, få tips, inspiration och kunskap om hur du blir klimatsmartare. Årets vintercyklistkampanj är i samarbete med Stadsmiljö- och Trafikenheten. Tillsammans skapar vi ett hållbart Örebro.

FIKK - För att alla behövs