Örebro Futsal Club

Sångerskan Marie Fredriksson har avlidit – blev 61 år

En av Sverige största artister har lämnat oss, Marie Fredriksson blev 61 år och ska avlidit efter sviterna av sin hjärntumör.

· Publicerad: 10 december 2019 · 17.21.
Marie Fredriksson under en konsert på Conventum 2014. Arkivbild: Pressbilden

Sångerskan Marie Fredriksson är död, detta kunde hennes manager bekräfta under tisdagen. Fredriksson blev 61 år och ska avlidit efter sviterna från sin hjärntumör.

— Det är med stor sorg vi måste meddela att en av våra största och mest älskade artister är borta. Marie Fredriksson avled på morgonen den 9 december i sviterna av sin tidigare sjukdom. Detta skrev hennes management i ett pressmeddelande.

Annons ▾

Det är Marie Fredriksson

Marie Fredriksson föddes i skånska Östra Ljungby och skulle i slutet av 80-talet bli en av Sveriges främsta världsstjärnor på grund av framgångarna med Roxette.

Men hennes musikaliska karriär inleddes i slutet av 70-talet. Mellan 1975 och 1977 gick hon musiklinjen på Fridhems folkhögskola i Svalöv. I början av 80-talet slog hon igenom som rock – och vispopssångerska. Musiken kunde beskrivas som starka naturlyriska inslag om kärlek.

Per Gessle var sen tidigare en stor svensk popstjärna efter framgångarna med Gyllene Tider. 1986 bildade han och Marie Fredriksson gruppen Roxette som skulle slå igenom stort internationellt med albumet Look Sharp!

Fredriksson skulle efter genombrottet med Roxette även skörda stora framgångar som soloartist. Framför allt blev låten Sparvöga från 1989 en av hennes största framgångar.

Örebro Tribune tycker till om Marie Fredriksson

Det är få svenska artister som kan titulera sig som världsstjärnor, men Marie Fredriksson kunde faktiskt det. När Roxettes The Look toppade Billboards Hot 100-lista 1989 var det första gången sen Abba gjorde det med Dancing Queen 1977.

Det är kanske svårt att idag förstå hur stora Roxette egentligen var, framför allt när vi lever i en tid då låtarna är större än artisterna och där du kan slå igenom över youtube och myspace. Men Fredriksson var verkligen en frontfigur av dess like.

Men för Marie Fredriksson tog karriären slut tidigare än vad det borde ha gjort. 2002 blev hon diagnostiserad med en hjärntumör och detta påverkade såklart henne. 2006 blev hon friskförklarade och fortsatte att skapa musik. Men måndagen den 9 december ska den 61-årige sångerskan somnat i sitt hem.

FIKK - För att alla behövs