Sportkrönika 2019 – Året då Örebro tog revansch

Här kommer en summering över de främsta sporthändelserna i Örebro 2019, samt även hur utvecklingen under årtionde har sett ut.

· Publicerad: 30 december 2019 · 00.42.

Ett nytt årtionde står för dörren och det är svårt att tänka sig att det om ett par dagar är 2020. Det kändes som det var igår vi firade att 2010 hade tagit slut. Och det har varit ett årtionde fullt med oförglömliga sportögonblick. 

Jag kommer aldrig glömma när Patrick Kane sköt hem Stanley Cup till Chicago Blackhawks 2010. Eller när Mario Götze avgjorde VM-finalen i fotboll 2014. Och inte kommer jag glömma när Leicester City vann Premier League 2016. Som sagt, årtiondet har bjudit på många fina sportögonblick.

Annons ▾

I Örebro har det varit upp och ner för många stadens lag under de senaste åren. Men 2019 kände som ett steg i rätt riktigt för staden som 2011 blev framröstad som årets bästa idrottsstad. Samtidigt har det diskuterats om Örebro klarar av att ha så många elitlag, och på slutet har även antalet idrottsanläggningar diskuterat då idrottsrörelser har lyft problemet.

Här kommer iaf en summering över de främsta sporthändelserna i Örebro 2019, samt även hur utvecklingen under årtionde har sett ut. Dessutom kommer jag plocka fram fem framträdande idrottsprofiler som betytt mycket för sina respektive klubbar.   

Örebro Volley fortsätter att vara ett topplag

En av Örebros mest framträdande idrottsföreningar är Örebro Volley. Klubben var under 90-talet och 2000-talet en av de främsta i Sverige och vann 10 SM-guld. Men klubben fick i början av 2010-talet börja om och missade tre år på rad slutspel. Först vintern 2014 kunde laget på nytt spela ett slutspel och det slutade med en förlust mot Hylte/Halmstad.

Men hösten 2014 började det hända saker i föreningen och resan mot toppen tog sin början. När laget kliver in i det nya årtiondet gör man det med två SM-silver och två SM-brons i bagaget. Örebro Volley är återigen ett topplag inom den svenska damvolleybollen, de är bara överskuggade av Engelholm som har dominerat under 2010-talet.

Målsättningen för klubben är att ta nytt SM-guld och under sommaren 2019 värvades flera unga spelare in. Coach Jonas Svantesson är kvar i klubben och spelarna tror på hans spelidé. Men stor sannolikhet kommer klubben även nästa årtionde vara en toppklubb i damvolleybollens elitserie.

Örebro Hockey blev ett topplag över en natt

Ett annat lag i staden som går bra är Örebro Hockey, när vi kliver in i det nya årtiondet ligger laget på den övre halvan av tabellen. En kontrast från tidigare år då man fått kämpa för att undvika kvalspel. Men Örebro Hockeys årtionde har varit upp och ner. 2010 spelade man i Hockeyallsvenskan och 2013 debuterade man i SHL. 2015 skulle klubben spela kvartfinal men fick stryk av Växjö.

Därefter följde ett par år med uteblivna framgångar och mest fokus på att just undvika kvalspel. Men med nytt blod i organisationen siktade Örebro stort när man sommaren 2018 värvade stjärnan Aaron Palushaj. Dock gick prestigevärvningen sönder i början av 2019 men i Palushajs frånvaro klev backen Nick Ebert fram, samt att klubben även värvade målvakten Jhonas Enroth. Säsongen slutade i en förlust i play-in-kvalet men detta låg grunden till vad som komma skall.

Under sommaren 2019 värvade Örebro smart och trots att Palushaj, Ebert och Enroth försvann kunde klubben sikta mot toppen. Hösten 2019 förvandlades Örebro till ett av seriens bästa lag, ledda av en kedja med Mathias Bromé, Ryan Stoa och Sakari Salminen utmanar man topplagen. I målet återfinns Dominik Furch som varit en av SHL.s bästa målvakter.

I början av sommaren blev Örebrosonen Carl Gunnarsson Stanley Cup-mästare med NHL-laget St.Louis Blues. Och enligt tradition tog han med sig Stanley Cup-trofén till Örebro och visade upp den på Stortorget. Många hade dykt upp för att få en glimt vilket också visar att hockeyn har blivit en stor sport i staden.

Året då KIF Örebro tog revansch

Precis som de två tidigare nämnda klubbarna slutar detta årtionde positivt för KIF Örebro. Trots att det verkligen har varit bergochdalbana i klubben under de senaste 10 åren. Sportsligt kan KIF se tillbaka på Cup-guld 2010, en andraplats 2014 samt spel i Champions League 2015. De tråkigare är att klubben haft trasslig ekonomi samt åkte ur Damallsvenskan 2017 och fick spela i Elitettan.   

Men KIF Örebro gjorde comeback 2019 och imponerade på alla, med näst lägst spelarbudget i ligan slutade man på en åttondeplats. Nyförvärv som Emma Kullberg, Jenna Hellstrom och Heather Williams levererade och bidrog till att klubben tog revansch på alla som tvivlade.

Nästa årtionde kommer dock vara en utmaning för KIF, klubben har redan sett flera nyckelspelare lämna och andra året brukar alltid bli tuffa för nykomlingar. Men med ett smart och effektivt värvningstänk kan nog KIF tackla nästkommande årtionde.

Håller ÖSK på att tappa mark

Ishockey och Volleyboll i all ära, Örebro är en fotbollsstad och stoltheten heter ÖSK, eller? Har fotbollen tappat mark efter flera års uteblivna sportsliga resultat. Under 2019 gick ÖSK:s ordförande Carl Pauly ut och sa att hans klubb ska vara med om att utmana lagen i storstadsregionerna, framfört allt Stockholmslagen.

Ett vågat uttal och samtligt helt rätt, klart en idrottsförening ska ha som mål att utmana toppen. Men i ÖSK:s fall känns det samtidigt orealistiskt då klubben inte har de ekonomiska musklerna att utmana t.ex AIK och Malmö. ÖSK kommer precis som tidigare få leva på att köpa billigt och sälja dyrt.

Årtionde började dock bra för ÖSK, en tredjeplats 2010 följdes upp med en tolvteplats året därefter. Sen kom haveriet, 2012 slutade man näst sist och åkte ur Allsvenskan. ÖSK klarade dock av att ta sig tillbaka och spelade återigen i högsta serien 2014.  Men efter sjätteplatsen i återkomsten har laget legat runt 9-11 platsen i tabellen.

Lagets uteblivna framgångar har också börjat märkas på läktaren, det är bara när publiklagen med bortasupportrar kommer som sittplatserna fylls upp.  Snittet på stormatcherna har varit runt 7500 besökare där matchen mot AIK var den mest besökta med 11221 åskådare. Säsongens bottennapp var mot Östersund då enbart 3412 åskådare dök upp.

Men Paulys ord ekar fortfarande i örnen på mig, visst kan ÖSK utmana toppen på samma sätt som KIF och ÖHK har gjort. Vi kanske bara har sett början på en sakta förändring som kommer blomma ut under nästa årtionde. Det handlar om att värva smart och effektivt.

Det finns fler lag som tagit steg tillbaka

ÖSK må ha tappat mark i Örebro men de spelar fortfarande i högsta serien i den populäraste sport i Sverige. Under 2019 blev Örebro av med ett elitlag när IBF Örebro åkte ur svenska superligan efter 2 år. Laget fick kämpa för att klara sig kvar säsongen innan med i år räckte det inte och man slutade näst sist.  

Dock har det senaste årtionde varit bra för innebandy i Örebro. IBF Örebro har klättrat från Division 2 till SSL och tillbaka till Allsvenskan vilket ändå är ett tecken på framgång. I Allsvenskan återfinns också Lillån IBK som varit en framgångsrik förening i Örebro. Trots att det finns många elitlag i Örebro är det inte omöjligt att i framtiden det återigen finns ett innebandylag i högsta serien på både herr och damsida.

Örebro Black Knights missade för andra året i att kvalificera sig till final i superserien för amerikansk fotboll. Laget var ett av topplagen i serien under 2010-talet men har börjat att tappa. Mycket på grund av att det gamla storlaget Stockholm Mean Machines har vakant till liv. Bland annat bröt de dominanten Carlstad Crusaders långa svit på åtta raka SM-Guld när de vann förra året. Mean Machines vann SM-guld även 2019.

På damsidan förlorade Örebro Black Knights SM-finalen för andra året på rad, även denna gång var det Carlstad Crusaders som stod som segrare. Damerna vann SM-Guld både 2016 och 2017. Laget fem raka SM-finaler vilket visa att Örebro trots allt är en av sportens främsta städer.

Fem betydelsefulla lagidrottare i Örebro

Som vi tidigare har nämnt lider detta årtionde mot sitt slut. Och hur ska man avsluta årtiondes sista sportkrönika. Jo genom att ranka fem betydelsefulla lagidrottare som på ett eller flera sätt har satt Örebro på karta och varit en representant för sitt lag och sporten.

Plats 5: Johan Stål

Den frispråkige recievern Johan Stål blev under 2010-talet en av de största profilerna i Örebro Black Knights. Han var högst delaktig i att laget spelade i tre raka SM-finaler i mitten av årtiondet. Men Stålmannen Johan fick dock aldrig vinna guld med sina svarta krigare.
Bubblare: Anton Källvik, John Knox

Plats 4: Josephine Tegenfalk

När Örebro Volley påbörjade sin resa mot toppen var passaren Josephine Tegenfalk en av de viktigaste pusselbitarna i lagbygget. Hon anlände till klubben 2014 och har sen dess varit en av de största profilerna i laget. Hon är betydelsefull både på och vid sidan av planen då hon blivit en promotor för Volleybollen i Örebro.
Bubblare: Sofie Sjöberg, Jona Vigfusdottir   

Plats 3: Elin Magnusson

En av de största i KIF Örebro är utan tvekan Elin Magnusson, när hon la skorna på hyllan 2015 började klubben sakta men säkert tappa och till slut åkte man ur damallsvenskan. Hon var hjärtat och själen på mittfältet och klubben har i dagsläget inte hittat en ersättare till den slitvarg Elin blev under sin tid i KIF.
Bubblare: Sanna Talonen, Julia Spetsmark

Plats 2: Nordin Gerzic

Finns det någon annan fotbollsspelare som gjort ett sådant stort avtryck i ÖSK som den tuffe och frispråkige mittfältaren. Kom från platsskolan Rynninge IK 2007 och förutom en kort avstickare till IFK Göteborg 2012-14 har han varit ÖSK trogen. Börjar bli till åren men är fortfarande klubbens främste profil.
Bubblare: Magnus Wikström, Astrit Ajdarevic

Plats 1: Derek Ryan

Det kanske låter konstigt att den mest betydelsefulle spelare är en kille som enbart gjorde en säsong i Örebro Hockey. Men Derek Ryan hann att uträtta så mycket under kort tid. Han är den förste ÖHK-spelare att vinna poängligan i SHL och laget spelade under hans ledning kvartfinal, vilket är den bästa placeringen hittills. Idag är Ryan ett välbetalt NHL-proffs i Calgary Flames, det säger en hel del.
Bubblare: Henrik Löwdahl, Marcus Weinstock

Gott nytt år, redaktionen på Örebro Tribune   

FIKK - För att alla behövs