Så gick det på Guldbaggegalan 2020

Måndagen den 20 januari gick den 55:e upplagan av Guldbaggegalan av stapeln på Cirkus i Stockholm. De bästa prestationer inom svensk film skulle utses.

· Publicerad: 20 januari 2020 · 22.22.

Måndagen den 20 januari var det dags för den 55:e upplagan av Guldbaggegalan. Under en kväll på Cirkus i Stockholm skulle de bästa prestationer inom svensk film 2019 utses.

Precis som förra året ledde komikern Emma Molin galan. Filmerna And then we danced och Quick var inför galan de två tungviktarna med sju nomineringar var. Galans hederspris gick Lasse Åberg som i år kommer fylla 80 och gett svenskarna klassiker som Sällskapsresan och Repmånad.

Annons ▾

Sci-Fi dramat Aniara galans största vinnare

Priset till bästa film gick till And then we danced där även Levan Gelbakhian vann pris som bästa manliga skådespelare. Quick fick bara hem en tung kategori när David Dencik vann för bästa manliga biroll.

Annars var det Sci-Fi dramat Aniara som blev galans stora vinnare med fyra Guldbaggar, bland annat för bästa regi. Emelie Garbers fick pris för bästa kvinnliga huvudroll och Bianca Cruzeiro fick ett pris för bästa kvinnliga biroll.

And then we danced vann också fyra Guldbaggar förutom de största priserna tog man hem Guldbaggar för bästa foto och manus. Galans stora förlorare blev Sune – Best Man som var nominerad i fem kategorier men vann ingen av dem.

Några av vinnarna på Guldbaggegalan 2020

Bästa film

And Then We Danced

Bästa regi

Pella Kågerman & Hugo Lilja för Aniara”

Bästa kvinnliga huvudroll

Emelie Garbers (Jonsson) i Aniara

Bästa manliga huvudroll

Levan Gelbakhiani i And Then We Danced

Bästa kvinnliga biroll

Bianca Cruzeiro i Aniara

Bästa manliga biroll

David Dencik i Quick

Bästa manus

And Then We Danced

Bästa foto

And Then We Danced

FIKK - För att alla behövs