World Global IPTV

Skådespelaren Max von Sydow är död – blev 90 år

En av Sveriges största skådespelare har avlidit, Max von Sydow blev 90 år gammal och slog bland annat igenom i Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet.

· Publicerad: 9 mars 2020 · 18.52.
Sam J. Jones och Max Von Sydow i Flash Gordon. Foto: Universal Pictures Home Entertainment

En svensk filmlegend har lämnat oss, under måndagen kom beskedet att den svenska skådespelaren Max von Sydow har avlidit i en ålder på 90 år. Han ska ha dött i sitt hem i franska Provence.

Max von Sydow slog igenom i Ingemar Bergmans Det sjunde inseglet och blev en av de största svenska skådespelarna internationellt, med karriär både i USA och Storbritannien.

Annons ▾

Max von Sydow jobbade med de stora

Max von Sydow föddes 1929 i Lund och medverkade redan i sin första film 1949. Och genombrottet kom 1957 med Det sjunde inseglet där han i en klassisk scen spelar schack med döden.

Han kom att ha en lång karriär som vara i 70 år, mycket på grund av att ha tidigt började med film och var aktiv fram till sin död. Under sin karrkär jobbade han också med många av de stora regissörerna och skådespelarna. I Sverige är han mest känd för att ha medverkar i 13 Ingmar Bergman-filmer.

Men utöver Ingmar Bergman jobbade även Max von Sydow med Jan Troell och Tage Danielsson. Internationellt jobbade han med regissörer som David Lynch, Billie August och Steven Spielberg, samt skådespelare som Sylvester Stallone och Tom Cruise.

Örebro Tribune tycker till om Max von Sydow

Svensk film har förlorat en av de största, Max von Sydow banade vägen för manliga svenska skådespelare internationellt och kom att spela flera ikoniska roll, allt från Kejsar Ming i Flash Gordon till Three-Eyed Raven i Game of Thrones.

Men det är ändå hans svenska filmer som ligger närmast hjärtat. Det sjunde inseglet kommer för alltid vara en svensk klassiker och en av de främsta filmer för sin tid. Man ska även inte glömma Jan Troells storslagna Utvandrarna och Nybyggarna.

Max von Sydow kunde bemästra i stort sätt alla roller han tog och gjorde det med stor trovärdighet även om det var en överdriven Sci-Fi eller ett känslosamt relationsdrama. Vila i fred, Max.

FIKK - För att alla behövs