Coronapandemins påverkan på brottsutvecklingen
Under mars har antalet inkomna ärenden minskat med drygt 4 procent jämfört med mars förra året. Tre brottskategorier där antalet inkomna ärenden har minskat är våldsbrott, trafikbrott och bedrägeribrott, vilket kan vara en effekt av coronaviruset.
Coronapandemin påverkar samhället på många olika sätt och Polismyndigheten kan nu konstatera att brottsvecklingen påverkas tydligt. Antalet inkomna ärenden minskade totalt med 4,6 procent (- 4 895), jämfört med mars förra året. Med start i slutet av vecka 11 så började en kraftig minskning av inflödet som fortsatte under resten av månaden. De inkomna ärendena har minskat i samtliga brottskategorier utom narkotikabrott, övriga BrB-brott och övriga specialstraffrättsliga brott.
– I nuläget kan vi konstatera att det generellt begås färre brott i samband med coronapandemin. Det är ännu för tidigt att överblicka samtliga konsekvenser till följd av virusets utveckling och slå fast varför färre brott anmäls. En trolig orsak är att färre människor rör sig utomhus, besöker nöjesetablissemang etc. Vi följer utvecklingen och kommer fortlöpande att analysera situationen, säger Håkan Wall, biträdande kommenderingschef i den nationella särskilda händelsen Corona.
Annons ▾
Polismyndigheten har också tittat extra på särskilt utsatta brottsoffer. Vi ser en stor minskning av anmälda brott mot barn, på 17,4 procent, även anmälda våldtäkter mot vuxna har minskat med 7,3 procent. Det finns därför anledning att anta att coronaviruset har haft en påverkan på de brottskategorierna. När det gäller brott i parrelation går det inte att göra någon jämförelse med mars föregående år på grund av de förändringar av brottskodningen som skett under 2019. Istället jämförs utfallet för mars med de föregående månaderna i år samt med det sista halvåret 2019. Utifrån de siffrorna finns det ingen tydlig påverkan av coronaviruset i mars, anmälningsfrekvensen stiger något jämfört med februari men om man korrigerar för att mars består av fler dagar än februari så stannar ökningen vid 1,4 procent.
– Även om anmälningsstatistiken inte visar några större förändringar när det gäller brott i parrelation, måste polisen rikta särskild uppmärksamhet mot vissa utsatta gruppers situation under corona-krisen, säger Håkan Wall.
– Sammanfattningsvis fortsätter polisen att följa utvecklingen, och vi är medvetna om det kan finnas mörkertal, men vi kan konstatera att det generellt anmäls färre brott just nu. Men vi vill i nuläget inte spekulera kring orsakerna, säger Håkan Wall.
Foto:Polisen