Projektet Fjärilens landskap skapar ängar till Örebroarna

Örebro Kommun informera att de kommer plantera 20 nya ängar. Projektet kallas Fjärilens landskap och i Jeremiasparken kan man beskåda ett tidigt resultat.

· Publicerad: 22 april 2020 · 09.10.
Tidigt vårtecken i Jeremiasparken. Foto: Örebro kommun

I projektet Fjärilens landskap restaurerar och nyanlägger Örebro kommun både traditionella slåtterängar och andra urbana ängar i Örebro, och i några av de mindre tätorterna.

Genom att förvandla klippta gräsytor till blommande ängar blir Örebro en grönare stad. Det hjälper djur- och växtlivet, samtidigt som det blir vackrare och trivsammare i våra bostadsområden. Projektet finansieras till 50 procent av Boverket.

Annons ▾

Ängar viktiga för bin och fjärilar

På fler än 20 platser runt om i Örebro kommun har gräsytor gjorts om, eller kommer göras om, till blommande ängar för att öka den biologiska mångfalden. På ängarna trivs ett myller av olika blommor och gräs, insekter, maskar och svampar. Och såklart alla djur som livnär sig på småkrypen – som möss, ödlor och fåglar.

På 1800-talet var ängen den vanligaste sortens mark runt byarna. Men idag finns det bara några enstaka ängar kvar, mindre än 1 procent. Ängarna är viktiga livsmiljöer för tusentals olika arter, men de har svårt att hitta platser där de kan överleva idag. Därför behövs alternativa livsmiljöer som till exempel vägkanter och parker.

Fjärilens landskap ska bidra till en artrikare miljö

Örebro kommun restaurerar och nyanlägger traditionella slåtterängar och andra urbana ängar, både i Örebro och i några av kommunens mindre tätorter. Syftet med projektet Fjärilens landskap är att utveckla gräsytorna och sköta dem så de blir artrikare och får en längre blomningsperiod. Projektet är till 50 procent finansierat av Boverket.

— Åtgärderna handlar om att öka blomningen i parkstråk och är en del av kommunens satsning på Fjärilens landskap och att ställa om till en hållbar parkskötsel. Det gynnar både bin och fjärilar och skapar en vackrare miljö för örebroarna, säger Viola Edin, parkingenjör.

Växterna som planteras är perenner, vilket innebär att de återkommer år efter åt och kräver ganska lite skötsel. Örebro kommuns långsiktiga mål är att skapa ett nätverk av ängsmarker i kommunens tätorter, som delvis kan kompensera för den förlust av biologisk mångfald som skett i det svenska odlingslandskapet.

I Jeremiasparken kan man se ett tidigt resultat

Det blommar i Jeremiasparken och längs Änggatans förlängning nu. Här har de klippta gräsmattorna gjorts om till blommande lök- och perennängar.

I oktober planterade kommunen över 200 000 lökar och flera hundra perenner, bland annat tulpaner, krokus och stäppliljor. Nu i vår kommer kommunen även att så ängsfrön för att det ska blomma under sommaren, och plantera buskar som ger blommar och bär.

FIKK - För att alla behövs