Örebro Futsal Club

Futurum Fastigheter anlägger fjärilspark i Rosta

Under måndagen den 18 maj meddelade Futurum Fastigheter att de ska anlägga en fjärilspark i bostadsområdet Rosta i västra Örebro.

· Publicerad: 18 maj 2020 · 12.27.

I ett pressmeddelande som skickades ut under måndagen informerade Futurum Fastigheter att de ska anlägga en fjärilspark i bostadsområdet Rosta.

Syftet är att bidra till en ökning av insekter samtidigt som man skapar en pedagogisk plats för barn att lära sig mer om växter och insekter. Fjärilsparken ska ligga i anslutning till förskolan Murgrönan i Rosta.

Annons ▾

Oroande trend med insektsdöd

Enligt en ny rapport hotas 40 procent av jordens insektsarter av utrotning på sikt. Insekter är livsnödvändiga för hela vårt ekosystem, som en del i näringskedjan för andra arter, men framförallt som pollinerare och för odlandet av grödor.

Insektsdöden tros enligt rapporten bero på dels på klimatförändringar, men dessutom på ett alltför intensivt och högproducerande jordbruksanvändande där syntetiska bekämpningsmedel används.

— Jag minns somrarna när jag växte upp på 80-talet. När man skulle ut i trädgården för att hänga tvätt fick man sicksacka mellan alla insekter som fanns i gräsmattan. Det fullständigt kryllade av dem, säger Victoria Stensson som arbetar som arbetsledare på Futurum, tillika är samordnare för fjärilsparksprojektet.

En fjärilspark ska populationen av insekter

Idé om en fjärilspark föddes då man ville öka populationen för insekter samtidigt ge en läromiljö där barnen kan lära sig mer om växter och insekter. Futurum lyder också under Örebro kommuns direktiv att verka för en biologisk mångfald.

Den 2000 m² stora grönytan där fjärilsparken ska anläggas, ligger i anslutning till förskolan Murgrönan i Rosta och kommer att vara tillgänglig både för förskolebarn och allmänhet.

— Alla som är intresserade av insekter och natur, eller som helt enkelt vill dra sig undan till en stadsnära oas, kommer att vara välkomna, säger Victoria Stensson. 

Fjärilsparken anläggs under tre års tid

Processen med att anlägga fjärilsparken kommer att pågå under tre års tid i tre olika etapper.

Besökare kommer bland annat att kunna förvänta sig en park med prunkande växter och insektshotell som lockar till sig alla möjliga slags insekter, vackra gångstråk och mysiga träddungar som blir som gröna rum.

Man kommer kontinuerligt att rapportera från arbetet med fjärilsparken, både på webben och i Futurum sociala medier.

FIKK - För att alla behövs