Örebro Futsal Club

Polisen sätter in drönare mot buskörningar på sjöar

Polisregion Bergslagen kunde under fredagen informera om att de ska börja använda drönare för att bekämpa buskörningar på sjöar i sommar.

· Publicerad: 3 juli 2020 · 14.45.
Polisen ska bekämpa buskörningar på svenska sjöar med hjälp av drönare. Foto: Polisen

Polisregion Bergslagen meddelade under fredagen att de ska pröva ett nytt sätt att hantera buskörning på svenska sjöar, framför allt med vattenskoter. Med hjälp av drönare ska arbetet bli mer offensivt och effektivt.

Under sommaren brukar antalet olyckor med vattenskoter öka. Många upplever också att vattenskotrarna skapar otrygghet i områden där bl a många barn finns, vid exempelvis badstränder.

Annons ▾

Polisens kontaktcenter (PKC) tar emot många samtal från oroliga människor och får även tips på förare som kör alldeles för fort och med dåligt omdöme.

Ska ta hjälp av drönare

För att effektivisera arbetet mot buskörningen kommer nu polisen att pröva att använda så kallad UAS, som står för Unmanned Ariel System. Med en UAS eller drönare kan polisen arbeta brottsförebyggande, men också med större möjligheter att lagföra förare av vattenskoter, som bryter mot reglerna.

— Med hjälp av en UAS kommer vi kunna ta flera steg framåt i vårt arbete att stävja dåligt beteende med vattenskotrarna. Bryter man mot de bestämmelser som finns ska man också lagföras. Vår förhoppning är också att vi på det här sättet även kan arbeta både trygghetsskapande och brottsförebyggande, säger kommunpolis Anders Stridsberg, lokalpolisområde Karlstad.

Polisen kan kommunicera med föraren

Polisens UAS har också en funktion för kommunikation. På en UAS finns en högtalare, som gör det möjligt att informera föraren om att polisen har bevakning på körningen och kan vid behov kalla in föraren till en viss plats. Genom kamerafunktionen identifieras föraren. Polisens UAS:er har alla försetts med polisens logotyp.

Det nya arbetssättet innebär att polispatrullen med en UAS-operatör, förutom föraren, identifiera iläggsplats, trailer och dragbil.

Detta gäller vid användning av vattenskoter

Reglerna om att köra vattenskoter finns i förordning om användning av vattenskoter. Där står det att vattenskoterkörning endast är tillåtet i allmänna farleder och i områden där Länsstyrelsen beslutat om undantag från det generella förbudet.

Vattenskoterförordningens giltighet har ifrågasatts genom en dom från EU-domstolen vilket gör att det idag inte bedrivs någon tillsyn utifrån reglerna i förordningen.

Däremot har du som kör vattenskoter ansvar för att följa sjölagen och de sjövägsregler som gäller. I de fall då det inte görs utför Sjöpolisen åtgärder på samma sätt som mot andra fartyg.

FIKK - För att alla behövs