World Global IPTV

Ennio Morricone är död – av de största kompositörerna

Under måndagen kom beskedet att den legendariska kompositören Ennio Morricone är död. Italienaren blev främst känd som kompositör till flera kända filmer.

· Publicerad: 6 juli 2020 · 11.29.
Foto: alphacoders.com

Filmvärlden är i sorg, en av de störta har lämnat oss. Under måndagen kom beskedet att den italienske legendariska kompositören Ennio Morricone har avlidit. Han gjorde musiken till flera kända filmer framför allt Sergio Leones spagettiwestern-filmer.

Ennio Morricone dog på ett sjukhus i sin födelsestad Rom. Enligt uppgifter skall han varit inlagd på grund av ett brutet lårben som han ådragit sig under ett fall. Morricone blev 91 år gammal då han var född i november 1928.

Annons ▾

Ennio Morricone komponerade flera stora verk

Listan över de verk som Ennio Morricone komponerade musiken till är lång. Han började redan på 60-talet och en av de första kändare verken är soundtracket till filmen För en handfull dollar från 1964. Det var också Sergio Leones första spagettiwestern men inte den sista de samarbetade med tillsammans.

Morricone var hela tiden aktiv och framför allt i hemlandet Italien men under 70 och 80-talet började även hans musik dyka upp i internationella filmprojekt. 1982 gjorde han ledmotivet till John Carpenters kultfilm de The Thing men också klassikern The Mission från 1986.

På 80-talet samarbetade han men Sergio Leone för sista gången då regissören skulle avlida ett par år efter att hans sista stora verk Once Upon a Time in America var färdigställt. Filmen kom 1984 och Leone dog även han i sin hemstad Rom 1989.

Under 90 och 00-talet fortsatte Ennio Morricone att arbeta både i Hollywood men också i Italien. Dock är hans musikaliska verk från den tiden inte lika ihågkomna som de från 60 och 80-talet. 2016 vann han sin första och hittills enda Oscar för soundtracket till Quentin Tarantinos The Hateful Eight.

Örebro Tribune tycker till om Ennio Morricone

Ennio Morricone var verkligen en av de största filmkompositörerna, han sätt att skapa musik på under 60-talet var både nyskapande och genomtänkt. På grund av limiterad budget kunde han inte alltid jobba med stora orkestrar men lyckades ändå skapa musik, framför allt genom att klippa in pistolskott och kanoner som i ledmotiven till spagettiwestern-filmerna.

Men vi på Örebro Tribune vill även uppmärksamma Morricones breda alster, han kunde i stort sätt skapa musik till alla typer av filmgenres. I Once upon a time in the west från 1968 satte han spänningen genom att skapa musik genom takten av ett hjärtslag. Men han kunde även göra fina och harmoniska melodier som till t.ex The Mission och Cinema Paradiso.

Ennio Morricone var också aktiv in i det sista och under 2018 samt 2019 genomförde han vad som kom att bli hans sista världsturné. När han avled arbetade han med musiken till den kommande filmen The Canterville Ghost.

FIKK - För att alla behövs