World Global IPTV

Färre omkom i julitrafiken jämfört med förra året

Transportstyrelsen kunde under måndagen bekräfta att 18 personer ska omkommit på de svenska vägar under juli, det är färre än vid samma tidpunkt förra året.

· Publicerad: 18 augusti 2020 · 10.27.
Ambulans-Räddningstjansten-Trafikolycka

Transportstyrelsen kunde under gårdagen bekräfta att 18 personer omkom samt 1 328 personer skadades i vägtrafiken under juli. Det är en färre omkommen jämfört med motsvarande månad 2019.

Dessa uppgifter är preliminära och har inkommit till Transportstyrelsen den 15 augusti 2020.

Annons ▾

Flest dödsolyckor sker på sommaren

— Sommarmånaderna brukar vara de månader när flest dödsolyckor inträffar, men i år är det andra året i rad som antalet omkomna för juli är det lägsta jämfört med tidigare år. Vi ser att antalet omkomna totalt för de sju första månaderna i år (januari-juli) är det lägsta i modern tid, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Enligt uppgifter har 8 av de omkomna personerna hade färdats i personbil, 3 på motorcykel, 3 i lätt lastbil, och 4 var fotgängare och cyklister. 5 bilister och 2 motorcyklister omkom i singelolyckor, medan 2 bilister och 1 motorcyklist omkom i mötesolyckor.

Fler har dött jämfört med fem år sen

Transportstyrelsen kan också informera om att medelantalet omkomna i juli månad, under de föregående fem åren 2015-2019, är 32 personer. Jämför man med 2020 har det ökat.

Under de senaste 12 månaderna (augusti 2019 – juli 2020) har 208 personer omkommit i vägtrafiken. Under de senaste föregående 12 månaderna (augusti 2018 – juli 2019) omkom 276 personer. Jämför man med ett 5-års medelvärde för motsvarande tidigare 12-månadersperioder har antalet omkomna ökat med 23 procent.

FIKK - För att alla behövs