Vegetarisk kost gav positiv effekt vid kranskärlssjukdom

USÖ kunde under onsdagen skicka ut ett pressmeddelande där man kunde presentera att vegetarisk kost gav positiv effekt vid kranskärlssjukdom.

· Publicerad: 10 september 2020 · 16.22.
Foto: Elin Abelson.

Kranskärlssjuka patienter fick flera positiva effekter efter fyra veckors behandling med vegetarisk kost. Det visar en uppmärksammad studie vid Universitetssjukhuset Örebro.

— De fick lägre nivåer av det onda kolesterolet. Vilket i sin tur minskar risken att återinsjukna i en ny hjärtinfarkt, säger Demir Djekic i ett pressmeddelande från USÖ.

Annons ▾

Så gick studien om kranskärlssjukdom till

I studien ingick 31 patienter och den pågick under tre månader. Tanken var att undersöka om de som drabbats av hjärtinfarkt eller kärlkramp och stod på optimal medicinsk behandling med bland annat kolesterolsänkande läkemedel påverkades positivt av att äta vegetariskt.

— Studiedeltagarna lottades till att få äta lakto-ovo-vegetarisk kost, det vill säga mat med ägg och mejeriprodukter, eller en kost rik på kött. Efter fyra veckor övergick alla deltagare till fyra veckors vanlig kost och därefter följde ytterligare fyra veckor med den kosten som inte testats innan, en så kallad cross-over studiedesign, säger Demir Djekic, läkare på hjärt-lung-fysiologiska kliniken.

Både den vegetariska kosten och kosten rik på kött, bestod av frysta och färdiga rätter för lunch och middag, som deltagarna fick hämta på kranskärlsmottagningen. Alla deltagare fick en måltidsplan som anpassades utifrån det individuella kaloribehovet. Innan och efter varje kostperiod togs avföringsprover och riskmarkörer för kranskärlssjukdom mättes.

Det onda kolesterolet sänktes efter fyra veckor

Efter fyra veckor med vegetarisk kost jämfört med en kost rik på kött fick deltagarna lägre nivåer av oxiderat LDL-kolesterol, en del av det onda kolesterolet som spelar en betydelsefull roll för utvecklingen av blodproppar i kranskärlen.

Deltagarna fick också lägre värden av totalkolesterol och det onda kolesterolet samt minskade något mer i vikt efter vegetarisk kost. Vegetarisk kost påverkade dessutom nivåerna av olika bakteriearter i mag- och tarmkanalen och små molekylär i blodet positivt, som i nyligen gjorda studier visat sig öka risk att drabbas av ny hjärtinfarkt.

Demir Djekic menar att resultaten är betydelsefulla även om studien är liten. Nu har studien uppmärksammats i den amerikanske tidskriften Journal of the American Heart Association.  

— Jag tycker att det här är något vi bör satsa mer på. Livsstil är en viktig del i behandlingen efter hjärtinfarkt. Studien kastar ett ljus på vikten av att lägga om kosten hos denna patientgrupp. Det gäller att hitta metoder och de rätta verktygen som kan hjälpa oss att förbättra livsstilen hos den här patientgruppen, säger Demir Djekic.

FIKK - För att alla behövs