World Global IPTV

Biotipset – Guldkorn som är värda att se

Saga Danielsson tipsar om sevärda filmer som visas eller kommer på bio i september, här finns bland annat Tenet och Black Panther.

· Publicerad: 18 september 2020 · 12.51.
Arkivbild

Det är nu snart tre månader sedan Filmstaden i Örebro öppnades upp för allmänheten efter att de tvingats stänga ner den 18 mars 2020. Med ett begränsat antal platser per föreställning, avståndsrestriktioner och utökad städning har Filmstaden gjort allt de kan för att besökare ska känna sig så trygga som möjligt.

Trots detta märks stor skillnad på antalet människor i jämförelse med innan och de tillgängliga platserna är långt från fullbokade. Kan det vara rädslan för covid-19 som fortfarande hindrar tittare eller är det helt enkelt så att vi har blivit för bekväma hemma i våra soffor? I vilket fall har filmduken fortfarande mycket att erbjuda och anledningarna till att stödja lokala biografer är nu fler än någonsin. 

Annons ▾

Christopher Nolans nya film Tenet går just nu på bio

En utav Filmstadens mest spelade filmer just nu är Christopher Nolans ”Tenet” som hade premiär den 26 augusti. Med tidigare filmer som ”Interstellar” (2014) och ”Inception” (2010) är ”Tenet” Christopher Nolans kanske mest ambitiösa film med en budget på 205 miljoner USD. John David Washington spelar ”protagonisten” som får i uppdrag att med hjälp av tidinversion, rädda mänskligheten.

Handlingen i Nolans film är dock betydligt mer komplicerad än så och kräver att man utforskar den själv, förslagsvis framför bioduken. Precis som Nolans tidigare filmer är ”Tenet” även visuellt häpnadsväckande och upplevs därav bäst i en filmsalong där ljud och bild är av högsta kvalité. ”Tenet” kommer fortsätta att spelas på Filmstaden i Örebro i många veckor framöver och är en film värd att se för dem som saknar den spektakulära bioupplevelsen. 

Filmstaden hyllar Chadwick Boseman

Filmstaden meddelade i ett inlägg i början av september att begränsade visningar av filmen ”Black Panther” (Ryan Coogler, 2018) kommer hållas till minne av skådespelaren Chadwick Boseman som tragiskt gick bort i cancer den 28 augusti 2020. Chadwick spelar huvudkaraktären i filmen som blev en stor succé när den släpptes 2018 och som har hyllats både av kritiker och tittare sedan dess.

”Black Panther” produceras av Marvel Studios och är en superhjälte film som utspelar sig i den fiktiva Afrikanska nationen Wakanda. Den Oscarsvinnande filmen har en visning den 23/9 och är värd att se på grund dess stora betydelse för filmindustrin men framförallt för att hedra Chadwick Bosemans fantastiska karriär.

Klassikern A clockwork orange får nypremiär

På Filmstaden kan man även få chansen att uppleva gamla klassiker på bioduken. Tidigare i månaden visades bland annat Stanley Kubricks nervkittlande skräckfilm ”The shining” (1980) och den 29 september har Kubricks andra mästerverk ”A clockwork orange” (1971) premiär.

Filmen som baseras på romanen ”En apelsin med urverk” av Anthony Burgess handlar om en sadistisk gängledare vid namn Alex (Malcom McDowell) som efter att blivit fängslad går med på att genomföra ett experiment för uppförandeaversion med hopp om att bli frisläppt tidigare. Kubricks tankeväckande film är full med mörk humor, upprörande bilder och satiriska kommentarer och är därför inte en film som passar alla. Men för dem som vill uppleva en av filmhistoriens största klassiker i storbild erbjuder Filmstaden nu den möjligheten. 

Det finns alltså en stor variation av filmer att se på bioduken just nu och med de nya restriktionerna finns det få anledningar till varför man inte bör ta sig till någon biograf i höst. Även om det nu finns oändliga möjligheter att streama film hemifrån är det viktigt att komma ihåg att filmupplevelsen i biografer är något man måste värna om för framtiden.

Filmer är gjorda för att se på en stor skärm, i ett mörkt rum, utan några störningar. Bara bild, ljud och en berättelse att försvinna i. Eventuellt med en påse popcorn i knät också. Film är ett medium som erbjuder oss en stor möjlighet att lära oss om andra, i ett rum tillsammans med varandra, och det finns ingen bättre tid för det än just nu. Så genom att besöka biosalongen framöver ser vi till att värna om vår gemensamma kultur, och framtiden av film.

Saga Danielsson

FIKK - För att alla behövs