En annorlunda Volleyboll-säsong står för dörren

På lördag är det dags för seriepremiär i damernas elitserie i Volleyboll, en säsong som många andra som kommer påverkas av Coronaepidemin.

· Publicerad: 22 september 2020 · 19.35.

På lördag är det dags för länets två damvolleyboll-klubbar att smasha igång säsongen 2020/21. En säsong som till stor del kommer påverkas av Coronaepidemin, samma epidemi som även avbröt denna förra säsong vilket innebar att ingen ny mästare kunde koras.

I skrivande stunder är det fortfarande restriktionerna på max 50 besökare som gäller. Även om det ryktats om att det kan bli aktuellt med att höja gränsen till 500 personer. Men i nuläget är inget klart och vi lever i stor ovisshet.

Annons ▾

I ett pressmeddelande som skickades ut från Svenska Volleybollförbundet den 10 september skrev man följande.

— I väntan på besked har elitserieklubbarna uppmanats att tillsammans med sina kommuner och polismyndigheter undersöka hur de lokala förutsättningarna ser ut för att ta emot publik från säsongsstart. Allt för att kunna säkerställa en coronasäker publikhantering före, under och efter matcher.

Örebro Volley ställer upp med ett rutinerat lag

Under sommaren har Örebro Volley presenterat sitt lag inför den kommande säsongen. Trots flera tunga tapp och färre utlandsproffs består klubben av en solid grundkärna med mycket rutin. Och de spelare som är kvar är också sugna på att spela volleyboll igen efter att förra säsongen avbröts.

De svenska landslagsspelarna Linda Andersson och Diana Lundvall har lämnat klubben för spel utomlands. Samtidigt har även den colombianska landslaspelaren Ivonne Montaño lämnat klubben, hon blev utsedd till årets spelare förra säsongen. Denna trios frånvaro kommer märkas i Örebro under säsongen.

Förutom den rutinerade kärnan har Örebro behållit många av de unga spelare som kom in i truppen under förra sommaren. Man kan bygga vidare på dessa lovande talanger som är klubbens framtid.

Sofia Andersson blev utsedd till årets nykomling förra säsongen, kan hon lyfta en nivå till under kommande säsong. Foto: Martin Avedal

Framför allt finns Sofia Andersson kvar som blev utsedd till årets nykomlingen under förra säsongen. Även den unge Elsa Arrestad är kvar i klubben, hon blev uttagen till årets lag som center. En position som även Linda Andersson har, i och med hennes avsked kan det innebära att Arrestad kommer få mer ansvar i Örebro.

Så kommer det gå för Örebro Volley

Trots tunga spelartapp är laget nästa intakt och många rutinerade pjäser finns kvar i truppen. Örebro kommer precis som förra säsongen var ett topplag men beroende på hur konkurrenterna har förstärkt kan kampen om poängen blir tuff. Men även de övriga lagen i Elitserien har påverkat av Coronaepidemin.

Klara Andersson har skrivit på för Hylte/Halmstad och vunnit SM-guld med dominanten Engelholm. Foto: Martin Avedal

Ett lag som dock ser starka ut i år är Hylte/Halmstad som har värvat Klara Andersson som från toppkonkurrenten Engelholm. Även isländska stjärnan Jóna Vigfúsdóttir har valt att stanna i klubben. Flera av tjejerna i Örebro Volley har dock i intervjuer utryckt sig att de är grymt taggade på att spela volleyboll igen. Med rätt attityd kan klubben fortsätta att vara en Sverige bästa volleybollklubbar.

Örebro Volley inleder säsongen på lördag med en bortamatch mot Sollentuna. Hemmapremiären äger rum en vecka senare lördagen den 3 oktober när Lund kommer på besök. Den 3 november är det länsderby mot Lindesberg i Idrottshuset.

Lindesberg har värvat ett intressant utlandsproffs

Örebro Volley ses som dominanten i länet där Lindesberg de senaste åren har fått sett sig omkörda av rivalen. Lindesberg brukar gå till slutspel och har placerat sig i mitten av tabellen ett par poäng under toppen. Man har dock ett ung lag som ej ska underskattas, man kan knippa en fjärdeplats om spelet stämmer.

Lindesberg har även värvat den brasilianske passaren Mariana Baddini som trots sin unga ålder redan uppnått stor framgång i volleyboll inklusive mästerskap i Brasilien. Hon har även respekterat det brasilianska landslaget. Lindesberg inleder säsongen med en hemmamatch mot Linköping på lördag.

Förra säsongen ändrade förbundet upplägget i slutspelet men pga att säsongen avbröts kunde man aldrig genomföra något slutspel. Denna idé kommer istället att genomföras denne säsong skriver Svenska Volleybollförbundet. Tanken är att de sex bästa lagen går till kvartsfinal men de övriga fyra gör upp i en åttondelsfinal.

Det kommer bli en annorlunda säsong men samtidigt är det spännande att det återigen ska spelas volleyboll. För fansen skulle vore det också snart skönt om de kunde få njuta av vollyboll på plats i arenorna runt om i Sverige.

FIKK - För att alla behövs