World Global IPTV

Är Luca Guadagninos nya serie We Are Who We Are värd att se?

Saga Danielsson har sett Luca Guadagninos nya serie We Are Who We Are, läs hennes omdöme på Örebro Tribune. Serien finns att streama på HBO.

· Publicerad: 25 september 2020 · 09.56.
Foto: HBO, Inc

We are who we are är en ny serie på HBO som regisserats av Luca Guadagnino, den hyllade regissören av Call me by your name som släpptes 2017. Serien består av åtta avsnitt varav det första släpptes den 14 september 2020.

Med nya avsnitt varje tisdag finns nu de två första tillgängliga för streaming, Saga Danielsson har sett dem för att dela med sig av sina åsikter och förhoppningar om serien. 

Annons ▾

Detta handlar We Are Who We Are om

We are who we are är en dramaserie som följer två Amerikanska ungdomar bosatta på en militärbas i Italien där de tillsammans utforskar kärlek, identitet och vad det innebär att växa upp. I första avsnittet får man följa Fraser Wilson (Jack Dylan Grazer) som tvingats följa med sin mamma Sarah (Chloë Sevigny) till Italien efter att hon blivit befälhavare till en militär enhet.

Frazer är en djupt besvärad och rebellisk kille som tydligt visar sitt missnöje över hans ändrade livssituation. Som tittare får man inte mycket information om Frasers liv innan flytten utan lämnas till att på egen hand försöka pussla ihop de ledtrådar som ges. Trots hans udda beteende blir Fraser snart involverad i liven hos några utav de övriga ungdomarna på militärbasen, bland dem Caitlin Poythress (Jordan Kristine Seamón) som vi får följa i avsnitt två. 

De första två avsnitten av serien har som huvudfunktion att introducera huvudkaraktärerna. Vi får följa båda Fraser och Caitlin under samma tidslopp men från deras respektive perspektiv vilket innebär att deras gemensamma scener visas två gånger.

Guadagnino lägger största delen av sin tid på att etablera karaktärernas familjesituation och illustrera deras sätt att handskas med omgivningen, vilket i sin tur bidrar till att tittaren får stark bild av plats och stämning. Precis som med Frasers bakgrund, är en djupare handling enbart något som svagt hintas om och återstår att utforskas i följande avsnitt. 

Tankar och omdöme om We Are Who We Are  

We are who we are påminner mycket om Guadagninos film  “Call me by your name”. Den tydligaste likheten är kanske att de båda utspelar sig i Italien, en plats som Guadagnino själv spenderat en stor del av sitt liv på. Italiensk kultur är något som ges mycket tid även i “We are who we are” trots att en stor del av handlingen utspelar sig på en militärbas.

Seriens huvudperson Fraser påminner även mycket om Elio som i “Call me by your name” spelas av Timothée Chalamet. Utöver snarlika utseenden är Frazer precis som Elio tystlåten och artistisk men saknar däremot mycket av den charm som Elio utstrålar. 

De flesta av karaktärerna i “We are who we are” med undantag för Frasers styvmamma Maggie (Alice Braga) är väldigt svåra att tycka om. Med destruktiva, udda och till synes omotiverade beteenden är karaktärerna visserligen intressanta men den bristande empatin kan i sin tur leda till en brist av intresse för berättelsen som helhet.

Många utav karaktärernas handlingar samt Guadagninos val som regissör kan ofta kännas omotiverade och serien kan därav upplevas som pretentiös. “We are who we are” har dock generellt en långsammare handling och det finns därför stora möjligheter till att det som nu kan tolkas som brister kommer att tillrätta gå senare under seriens gång.  

Det finns mycket positivt med Guadagninos nya serie. Skådespelet håller överlag hög standard med extra starka insatser från Jack Dylan Grazer och Chloë Sevigny. Scenografin lyckas precis som i “Call me by your name” vackert fånga det italienska landskapet och karaktärerna som befinner sig i det.

Även musiken används på ett fantastiskt sätt för att komplettera handlingen med ett stämningsgivande soundtrack gjort av Devonté Haynes. Guadagninos regi skapar en fängslande känsla närvaro och seriens originella berättande bidrar till en intressant dynamik av drama och poesi som har en stor potential till vidare utveckling. 

Slutligen 

We are who we are har än så länge fått väldigt blandade recensioner. För de som inte har tålamodet till en långsam handling eller för de som lätt blir provocerade av det mer utmanande och udda kanske den här serien inte är att rekommendera.

Men för de som tyckt om Guadagninos tidigare verk, och letar efter en originell serie med stor potential att sätta sig in i, passar nog den här perfekt. Det är såklart svårt att säga med så många avsnitt kvar, men fortsätter “We are who we are” som den börjat tror jag att resan är värd att följa, trots att det kanske blir en skakig sådan.

Saga Danielsson

FIKK - För att alla behövs