Digitala cykelställ ska minska risken för cykelstölder

Ett digitalt cykelställ, kan det minska risken för cykelstölder. ÖBO och företaget One4tech tror det och kunde under torsdagen presentera idén.

· Publicerad: 25 september 2020 · 12.45.
Foto: Örebrobostäder

I samarbete med örebroföretaget One4tech har ÖBO och dotterbolaget Västerporten plockat fram digitala cykelställ. Dessa ska bidra till att risken för cykelstölder minskar. Cykelstället kan enkelt styras via mobilen

På innergården på Husarens gränd, Fredsgatan 20 och på Poesigatan, Vivalla centrum, finns de två smarta cykelställen på plats. Och redan har de börjat användas.

Annons ▾

Cykelstället öppnas och stängs med en app i mobilen, Bikeep eller ett RFID-kort, exempelvis Länstrafikens busskort. Stället har lås i galvaniserat stål och ett inbyggt larm som skickar ett meddelande via appen om någon försöker ta cykeln. Det är gratis att ställa cykeln i ÖBOs och Västerportens cykelställ.

Örebrokillar bakom idén

De nya cykelställen levereras av företaget One4tech, som startats av fem unga örebroare, Ali Taleb, Ade Farah, Mohamed Ali, Sharmarke Shiiq och Ali Al-Zaydi.

Idén till ett säkert cykelställ kom från Ali Taleb när han deltog i ÖBO CityHack, ett kreativt event för ungdomar, som vi arrangerade på vårt kontor på Fredsgatan i november förra året, berättar Anna-Carin B Magnusson, utvecklingschef på ÖBO. Det är extra roligt att den idé som föddes i huset faktiskt blir verklighet just här!

När Ali och hans vänner började undersöka idén om ett digitalt cykelställ hittade de företaget Bikeep som finns i 14 länder, bland annat i Europa, och som erbjuder just den typ av produkt de letade efter. Resultatet blev att ungdomarna bildade företaget One4tech och startade som återförsäljare för Bikeep i Sverige.

— ÖBO och Västerporten är först ut i Örebro, men vi har också diskussioner med andra lokala företag som är intresserade. Vi hoppas att våra digitala cykelställ snart finns på många platser i Örebro, de minskar risken för cykelstölder, som är ett stort problem, säger Ali Taleb, som är marknadsansvarig hos One4tech.

— Det känns bra att vi kan främja cykelåkandet i Örebro samtidigt som vi stöttar unga företagare från Örebro, säger Åsa Stridfeldt, förvaltningschef på Västerporten.

Så här fungerar ett digitalt cykelställ

På cykelställen finns instruktioner och en QR-kod, som du använder för att ladda ner appen Bikeep. När du registrerat ditt mobilnummer kan du använda appen för att öppna och stänga bygeln till låset.

Du kan också använda ett RFID-kort, som exempelvis Länstrafikens busskort. Cykeln står kvar tills du hämtar ut den. Det kostar inget att parkera cykeln hos ÖBO och Västerporten.

FIKK - För att alla behövs