World Global IPTV

Förslag om att höja publikgränsen på idrottsevent

Regeringen har lagt fram ett förslag om att ge idrotten undantag att höja gränsen för publik till 500 personer. Undantaget gäller från den 15 oktober.

· Publicerad: 29 september 2020 · 14.40.

Idag kom ett efterlängtat besked för idrottssverige. Regeringen har lagt fram ett förslag om att ge idrotten undantag att höja gränsen för publik till 500 personer. Undantaget ska i så fall gälla från den 15 oktober i år.

— Det är ett glädjande besked och ett steg i rätt riktning. Det är ett stort framsteg för många idrottsföreningar där betyder denna förändring mycket. För viss elitidrott innebär det fortsatta utmaningar, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Annons ▾

Undantaget ska gälla endast så länge det inte blir en ökad smittspridning i samhället informerar regeringen om.

Undantaget gäller för sittplatser

Undantaget gäller från den 15 oktober och ett avstånd på minst en meter ska hållas mellan varje person i publiken, men två personer i sällskap kan sitta tillsammans. Undantaget gäller också endast för publikområden som har anvisade sittplatser.

— Idrottsanläggningar i Sverige är mycket varierade i sin utformning. En del har läktare med numrerade stolar medan andra har en slänt eller backe som publikområde. Att regeringen i låst fast sig i att det endast gäller stolar och fasta läktare är olyckligt och slår på ett orättvist och onödigt sätt då idrotten visat att vi kan anpassa våra olika verksamheter efter de riktlinjer som ges, säger Björn Eriksson.

Hjälper inte alla idrotter

Beslutet med undantag på 500 personer i publik är inte en lösning för idrotter som orientering, löplopp, cykel, triathlon, segling, skidor, bilsport med flera som tävlar på stora ytor där avståndet mellan de aktiva är mycket stor och där antalet istället räknas på antal utövare.

Det hade behövts ett undantag även för antal deltagare. Regeringen meddelade idag vid presskonferensen att Folkhälsomyndigheten får uppdrag att se över allmänna råd och rekommendationer, bland annat för lopp och tävlingar som inte genomförs på begränsad yta eller arenor, för att se om det kan bli aktuellt med ytterligare undantag. 

— Vi ger oss inte på den här punkten. Här måste regeringen ge möjlighet för idrotten att på ett smittsäkert sätt kunna erbjuda tävling i skog, på väg och på vatten. Det är oerhört viktigt för vår folkhälsa och måste ske skyndsamt, avslutar Björn Eriksson ett pressmeddelande från Riksidrottsförbundet med.

FIKK - För att alla behövs