World Global IPTV

A life on our planet – en film som väcker känslor

Fredagen den 16 oktober släpptes David Attenboroughs nya dokumentärfilm A life on our planet på Netflix, här är Saga Danielssons tankar om filmen.

· Publicerad: 16 oktober 2020 · 20.00.
Bild: Netflix

Den 23 April 2020 släpptes David Attenboroughs nya dokumentärfilm A life on our planet i Sverige och nu går den även att streama på Netflix. Från och med i dag den 16 oktober finns den tillgänglig på streamsidan.

Med hyllade serier som Planet Earth (2006), Blue Planet (2001) och Frozen Planet (2011) är David Attenborough tillbaka med sitt vittnesmål och en vädjan om att göra skillnad. Här kan ni läsa Saga Danielssons tankar om filmen. 

Annons ▾

Ett annorlunda tillskott i Attenboroughs karriär 

David Attenborough är både en älskad TV personlighet och en viktig röst i kampen mot klimatförändringar. Han har dedikerat hela sitt liv åt att utforska planetens mångfald och dokumentera dess under för resten av världen. Liknas hans tidigare serier som kärleksbrev till naturen känns den här filmen mer som ett testamente.

Den skildrar inte bara den vackra mångfalden utan även de skräckinjagande sätt vi utrotar den. Attenborough liknar i början av filmen dagens klimatförändring till den katastrof som skedde i Chernobyl 1986, vars ruiner präglar filmens öppning och slut. Med hjälp av hans övertygande ton och illustreringar av alla slags verkligheter, har filmen en mängd vikt och brådska som skiljer sig från hans tidigare verk. 

A life on our planet är en personlig inblick 

A life on our planet är en mer personlig inblick till David Attenboroughs extraordinära liv. Vi får se gamla foton och film från hans inspelningar runt om i världen och kan inte hjälpa att avundas passionen och kärleken som lyser genom skärmen. Genom att strukturera filmen i en tidslinje med start i början av Attenboroughs karriär blir verkligheten av det vi ser lättare att ta in. Jorden verkar precis som filmen presenterar den, väldigt fragil när vi tillsammans med Attenborough inser dess begränsningar.

Trots dokumentärens fantastiska naturscener som på vissa sätt känns bortom vår värld, är det på grund av dessa illustrationer som vi kan börja förstå verkligheten i vår nuvarande situation. När vi upplever kontrasterna mellan den vackra mångfalden och den hänsynslösa destruktionen blir det svårare att blunda för den sanningen vi länge har förtryckt, att konsekvenserna av våra handlingar kommer leda till en katastrof betydligt större än Chernobyl. 

Detta vill Attenborough förmedla

Attenboroughs dokumentär är dock inte till för att berätta om vår nuvarande klimatkris. Den är till för att berätta hur vi en gång för alla ska sätta stopp för den. Han menar att det egentligen är ganska enkelt, vi måste få tillbaka den biologiska mångfalden. Men för att kunna göra det måste vi stoppar vår egna destruktion och börjar samarbeta med naturen.

Hur gör vi det då? Attenborough har svar på den frågan också, men det är inte något jag kommer berätta. Det är bäst ni sätter på filmen och ser för er själva. A life on our planet ger oss alltså inte bara negativ fakta utan även en ordentlig dos med hopp och inspiration. Vilket leder till det som enligt Attenborough är viktigast av allt, en vilja till att göra skillnad. 

Inte en av Attenboroughs främsta verk

Kollar man på filmen enbart utifrån ett filmkritiskt perspektiv är den inget mästerverk. Precis som förväntat är den full av vackra och häpnadsväckande naturbilder, men vi får även se mycket mer än det.

Attenborough som vanligtvis enbart finns med som berättarröst syns nu på bild i stora delar av dokumentären. De personliga tillbakablickarna ger en helt ny känsla till filmen, en känsla jag hade önskat mer av. Ibland känns det som att filmen tappar balansen vid valet om berättelsen ska vara personlig eller objektivt universell och i vissa delar, faller därmed även det artistiska.

Det känns trots detta som ett privilegium att få ha sett världen genom ögonen av David Attenborough, även om det bara var för en liten del. Dessutom är det inte enbart sin egna historia som Attenborough vill förmedla, hans mål är mycket större än så. 

Slutsats om A life on our planet

Attenboroughs dokumentär har mycket att säga. Om naturens historia, hur vi behandlar vår planet och om vår framtid. Den erbjuder en unik inblick i livet hos en utav världens främsta naturhistoriker som berättar för oss vad vi aldrig kan höra för många gånger.

Hur och varför vi måste rädda vår planet. A life on our planet väcker känslor av alla olika slag. Ilska över att vi någonsin kunnat låta klimatförändringarna gå så långt, sorg över mångfaldens förstörelse och någonstans hopp och glädje över vetskapen att vi fortfarande har chansen att ställa allt till rätta.

Bäst av allt formulerar dock Attenborough det själv, vars ord ofta är lika vackra som hans bilder. “Nature is our purest ally, and our greatest inspiration” 

FIKK - För att alla behövs