Butikskedjan Hemmakväll slutar med filmuthyrning

Hemmakväll kunde måndagen den 26 oktober informera i ett pressmeddelanden att de kommer allt sluta med filmuthyrning i samtliga butiker i Sverige.

· Publicerad: 26 oktober 2020 · 13.17.
Foto: Hemmakväll

Butikskedjan Hemmakväll kommer från och med den 1 november inte längre erbjuda möjligheten att hyra filmer i kedjans butiker. Istället kommer men helt satsa enbart på konfektyr och liknade livsmedel skriver företaget i ett pressmeddelande som skickades ut under måndagen.

— Även om det av känslomässiga skäl såklart är tråkigt, är det samtidigt ett naturligt steg i kedjans transformation från film- till godisspecialisten, säger Ulf Westin, filmansvarig på Hemmakväll.

Annons ▾

Hemmakväll har hyrt ut film sen 90-talet

Sedan början av 90-talet har vi på Hemmakväll haft hyrfilm i vårt utbud. Men var sak har sin tid och det är nu dags att avsluta hyrfilmens epok. I takt med att vi fokuserat på och utvecklat vårt utbud av lösgodis, snacks och upplevelser har dessa områden blivit vad vi är bäst på och vad våra kunder älskar oss mest för.

— Att sluta hyra ut film känns som ett naturligt steg. Naturligtvis är det lite känslosamt och slutet av en era, men vi ser positivt på framtiden och fortsätter växa, säger Marco Trajkovic, Affärsområdeschef Livsmedel & Underhållning på Hemmakväll.

Från film- till godisspecialist

När streamingtjänsterna för några år sedan började konkurrera med hyr- och köpfilmsmarknaden hittade Hemmakväll sin nya plats på marknaden som den stora godisspecialisten.

— Naturligtvis minskade omsättningen efter ompositioneringen, framförallt initialt, men den har i stora drag nu kompenserats med andra kategorier. Varumärkesmässigt förknippar våra kunder nu Hemmakväll med lösgodis och är väldigt lojala, nöjda och engagerade. Internt har det parallellt inneburit en stor kulturell förändring, där resan fortsätter, säger Ulrika Wallberg, VD på Hemmakväll.

Coronapandemin utlöste även beslutet

Förutom vårt fokus sen en lång tid tillbaka på andra verksamhetsområden, är de främsta anledningarna att vi slutar med hyrfilm just nu en kombination av en över lång tid minskad efterfrågan och Coronapandemin som på kort tid gjort att filmutbudet minskat kraftigt.

— Pandemin har dock bara påskyndat ett beslut vi ändå skulle tagit, säger Marco Trajkovic.

— Det är såklart även en del av vår personal som tycker att det är tråkigt att vi slutar med hyrfilm av nostalgiska skäl, men idag är det en så liten del av vår verksamhet att det inte har någon större påverkan på vår omsättning, säger Ulf Westin.

Den som hyr filmer får behålla dem

Vi vill dock avsluta positivt och en god nyhet för våra hyrfilmskunder är att de filmer som hyrs under oktober inte behöver lämnas tillbaka. De som har kvarglömda hyrfilmer hemma kommer att kunna behålla dem.

Istället satsar vi stort på vårt uppskattade utbud av godis, snacks och bland annat Funko Pop-figurer som får mer plats när hyrfilmshyllorna försvinner från butikerna. Hemmakvälls främsta verksamhet har under flera år varit vårt godisutbud och vi kommer att fortsätta erbjuda våra kunder och utveckla positionen som Sveriges bästa lösgodis & co kedja. 

FIKK - För att alla behövs