Dyrare pass från och med den 1 januari

Under torsdagen kom information om att ansökningsavgiften för pass kommer att höjas med 50 kr från och med den 1 januari nästa.

· Publicerad: 29 oktober 2020 · 17.54.
Arkivbild: Martin Avedal

Under torsdagen kom information om att ansökningsavgiften för vanligt respektive extra pass höjs. Detta enligt beslut från regeringen, den nya avgiften kommer börja gäller från och med den 1 januari nästa år.

Avgiften höjs med 50 kr från 350 kr till 400 kr. Ansökningsavgiften för vanligt pass och extra pass har varit oförändrad sedan 2012, skriver polisen på deras hemsida.

Annons ▾

Höjd avgifter för att täcker kostnaderna

Nu har regeringen beslutat om en avgiftshöjning för att möjliggöra att avgifterna täcker kostnaderna som Polismyndigheten i dagsläget har för passverksamheten.

Den som vill skaffa ett nytt pass betalar avgiften på passexpeditonen i samband med att man ansöker om pass. Man bör även boka tid för ansökan och personligen komma till passexpeditionen med en giltig id-handling.

Till den som funderar på att skaffa ett pass kan man boka tid genom e-tjänst på polisen.se. Läs mer om hur det går till att ansöka om pass och nationellt id-kort här.

FIKK - För att alla behövs