Filmtips för en skräckinjagande Halloween

Saga Danielsson tipsar om skräckinjagande inför årets Halloween, en blandning av både nya filmer samt en och en annan klassiker.

· Publicerad: 30 oktober 2020 · 14.17.

Halloween är nu på lördag och för de allra flesta står skräckfilm på schemat. Även de som egentligen avskyr skräck gör sig redo för en kväll av rädsla och en natt av mardrömmar.

För att få ut det mesta av detta tillfälle delar nu Saga Danielsson med sig av filmtips som passar allt från den lättskrämda till den (antagligen psykopatiska) skräckfantasten. 

Annons ▾

Wallace & Gromit: Varulvskaninens förbannelse – för hela familjen 

För att börja lite lättare rekommenderar jag först och främst Wallace & Gromit: Varulvskaninens förbannelse (2005) regisserad av Nick Park och Steve Box. Denna animerade film passar att se med hela familjen och bjuder både på ett spännande äventyr och skräckinjagande spänning.

Varulvskaninens förbannelse följer de kända karaktärerna Wallace och Gromit på ett uppdrag för att försöka fånga det gigantiska odjuret som förstör invånarnas plantage inför den årliga tävlingen om största grönsak.

Med den fantastiska användningen av “stop animation” får filmen ett unikt utseende som skapar en alldeles speciell upplevelse. Det är en perfekt blandning av romans, komedi och skräck som kan uppskattas av nästan alla. Varulvskaninens förbannelse vann en oscar för bästa animerade film 2006 och finns nu att se på Netflix. 

Annabelle – filmer om sataniska kulter och det paranormala

För de som vill se en mer klassisk skräckfilm finns även Annabelle på Netflix. Filmen regisserades av John R. Leonetti och släpptes 2014. Annabelle är första filmen i en serie som följer dockan med samma namn. Det finns två andra filmer, den senaste av dem Annabelle comes home släpptes 2019.

Så för de som vill, finns möjligheten att förlänga skräckkvällen till en hel helg av Annabelle. Den första filmen följer Ward Horton som (av någon anledning) ger Annabelle dockan till sin gravida fru. De blir snart attackerade av en satanisk kult som använder dockan för att frigöra det paranormala.

Kvaliteten på seriens filmer varierar en hel del och har helt klart sina brister. Men för de som vill slippa fokusera på en handling och är ute efter en spänningsfull upplevelse fylld av “jump scares” är en film som Annebelle att rekommendera. 

Hereditary – ett utforskande av mänsklig psykologi  

Hereditary är den hyllade skräckfilmen gjord av Ari Aster som släpptes 2018. Den följer karaktären Anne (Toni Collette) som tillsammans med sin familj sörjer bortgången av hennes mor när deras liv plötsligt kommer i kontakt med det övernaturliga.

Hereditary var Ari Asters genomslag som regissör och han gick sedan vidare till att göra Midsommar 2019. Filmen är lika mentalt upprörande som fysiskt skrämmande och är ett originellt tillskott i sin genre. Hereditary kan uppskattas inte bara en skräckfilm utan som ett utforskande av mänsklig psykologi och effekterna av sorg.

Filmen är även otroligt hyllad för skådespelarinsatsen av Toni Collette. För de som vill uppleva nya dimensioner av skräck i halloween finns Hereditary bland annat att se på Netflix. 

Poltergeist – den tidlösa klassikern

1982 var året då Poltergeist släpptes, regisserad av Tobe Hooper och skriven av ingen mindre än Steven Spielberg. Filmen följer en familj vars hus blir hemsökt av spöken vilket resulterar i kidnappningen av dottern.

Trots en mer traditionell berättelse är Poltergeist en tidlös klassiker i skräckgenren. Den dynamiska klippningen bidrar till hög spänning och de nu standardiserade elementen av skräck är inte minst effektiva. Poltergeist är dock tydligt en Spielberg film (även om han själv inte stod för regin) vilket innebär att filmen har lekfulla undertoner och ett fokus på familj.

Det finns tre Poltergeist filmer i samma serie, varav den sista släpptes 1988. Den första filmen kommer visas på Filmstaden nu på lördag, en chans värd att ta för dem som vill uppleva en skräckfilm på det absolut bästa sättet. 

Titta på film under Halloween?

Med den nuvarande situationen (ni vet alla vad jag menar) är det bästa sättet att fira halloween antagligen att just kolla på skräckfilm. Det skadar inte någon, förutom kanske oss själva och vår sömn.

Även om genren kan verkat fastna i ett koncept finns det mycket kvar att utforska, förslagsvis någon utav filmerna jag rekommenderat här ovan. Om det trots detta inte det lockar, finns alltid alternativet att göra som många andra och hoppa över halloween helt och sätta på en julfilm istället. 

FIKK - För att alla behövs