Sean Connery är död – mannen som gjorde Bond cool

Skådespelaren Sean Connery är död, han blev 90 år gammal och är mest känd för att ha gestaltat den brittiske agenten James Bond på film.

· Publicerad: 31 oktober 2020 · 22.44.
Sean Connery som James Bond och Zed i Zardoz. Foto: Danjaq, LLC

Den brittiska skådespelaren Sean Connery har avlidit. Han blev mest känd som filmagenten James Bond, en roll han spelade totalt sju gånger. Connery ska ha avlidit 90 år gammal i sitt hemma på Bahamas efter en tids sjukdom.

Sean Connery föddes 1930 i Edinburgh och gjorde sina första småroller i början av 1950-talet. Det stora genombrottet kom som James Bond i filmen Dr.No från 1962 och resten är historia. Connery vann en Oscar 1988 för rollen som Jim Malone i gangsterfilmen De omutbara.

Annons ▾

Så minns vi Sean Connery

Sean Connery kommer alltid vara känd som mannen som gjorde James Bond cool. För hur man än vänder och vrider på myntet kommer alltid Connery var den skådespelare som satte nivån på hur filmagenten skulle agera och se ut. Trots att flera av efterträdarna varit bra skådespelare har de inte kunnat bräcka Connery.

Men Örebro Tribune vill ändå minns Sean Connery som den mångsidige skådespelaren som han faktiskt var. Efter rollen som Bond följde ett flertal ikoniska rollen i allt från odödliga fäktare till irländska poliser och till och med Indiana Jones pappa.

Sean Connerys sista riktiga stora roll kom som Allan Quatermain i The League från 2003. Filmen floppade rejält och ses idag som ett bottennapp och en av Connerys sämsta filmer. Han själv gick i pension efter filmen och slutade på ett sätt ändå med flaggan i topp.

Conneryfilmer värda att se

En av Örebro Tribunes favoritscener med Sean Connery är i filmen De omutbara från 1987. Kevin Costerns karaktär Eliot Ness står på en bro vid Chicago River efter en dålig dag på jobbet. Connerys streetsmarte polis Jim Malone läxar upp Ness i polisarbete efter att Ness ifrågasatt dennes arbetsmetod.

De omutbara handlar om hur en grupp poliser försöker sätta dit gangstern Al Capone under förbudseran i Chicago och USA. Filmen gav Connery sin hittills enda Oscar, han har också tre Golden Globes på sitt CV.

Det finns ett flertal bra filmer med Sean Connery att se, bland annat Rosens Namn, Jakten på Röd oktober och Blodröd Sol. Men det går inte frångå att det ändå är James Bond som var han paradroll. Här rekommenderar vid Goldfinger och Åskbollen men även From russia with love. Det är först då som man verkligen förstår hur Connery lyckades göra Bond så cool.

FIKK - För att alla behövs