Folkkäre skådespelaren Sven Wollter har avlidit

Under tisdagskvällen kom beskedet att skådespelaren Sven Wollter har dött, den 86-årige skådespelaren dog i sviterna av Covid-19.

· Publicerad: 10 november 2020 · 19.53.
Sven Wollter och Tomas von Brömssen i Mannen från Mallorca (1984). Foto: SF

Skådespelaren Sven Wollter har dött, detta kunde hans dotter Stina Wollter meddela om på Instagram. Den 86-årige skådespelaren och författaren dog i sviterna av Covid-19 efter att blivit inlagd på IVA i Luleå.

Sven Wollter föddes i Göteborg 1934 och började sin skådespelarkarriär i mitten av 60-talet. Har har sen dess medverkat i ett flertal svenska klassiker som t.ex Mannen på Taket och Änglagård.

Annons ▾

Så minns vi Sven Wollter

Sven Wollter blev med tiden en folkkär skådepelare som medverkade i en rad sevärda svenska filmer. Karriären tog fart efter att han medverkade i TV-serien Raskens i mitten av 70-talet och resten är historia.

Örebro Tribune vill minnas Sven Wollter i många av de polisfilmer som kom under 70 och 80-talet. I Bo Widerbergs mästerverk Mannen på taket spelade han Lennart Kollberg. Det var den film som på ett sätt drog igång hela den svenska polisfilmsgenren.

Samarbetet mellan Widerberg och Wollter fortsatte i Mannen från Mallorca där han spelade polisen Jarnebring. En roll han även skulle axla i mini-serien Profitörerna och i filmen I lagens namn. Wollter spelade ofta sina poliskaraktärer utifrån sin politiska ställning.

Sven Wollter vann två Guldbaggar

För sin tolkning av polisen Jarnebring i Mannen från Mallorca belönades Sven Wollter med en Guldbagge 1985. Det var hans första, den andra kom 2002 för rollen som Martin i filmen En sång för Martin. Där spelade han bland annat mot sin dåvarande partner Viveka Seldahl. Hon avled efter att filmen var färdig.

Även om genombrottet kom på 70-talet och Wollter var en etablerad skådespelare i början 90-talet fick karriären ytterligare tyngd efter rollerna i Colin Nutleys Änglagård-trilogi. Och trots sin ålder fortsatte Sven Wollter jobba med både TV och filmproduktioner långt in på 2010-talet.

FIKK - För att alla behövs