Sista chansen att se Minding the gap på SVT Play

På lördag är det sista chansen att se dokumentären Minding the gap på SVT Play. Saga Danielsson har skrivit en recension och uppmanar alla att se den.

· Publicerad: 13 november 2020 · 18.41.
Foto: KTQ

Den Oscarsnominerade dokumentären Minding the gap finns just nu att se på SVT Play. Men bara fram till klockan 23:59 på lördag, därefter kommer man ta bort filmen.

Saga Danielsson har skrivit en recension på filmen och uppmanar samtidigt läsarna att passa på att se filmen innan den försvinner.

Annons ▾

Detta handlar Minding the gap om

Minding the gap släpptes 2018 och är en djupt rörande dokumentär av regissören Bing Liu. Filmen följer de tre vänner Kiere, Zack och Bing som delar en kärlek för att åka skateboard och en bakgrund av barnmisshandel.

Liu som är en av de tre, men spenderar större delen av sin tid med att fånga hans vänner i ögonblick från ren lycka till enastående sorg medans han ställer frågor vars svar avslöjar en typ av sanning man sällan ser på film.

Dokumentären ger oss den unika möjligheten att ta del av deras gemensamma berättelser och följa med på en enastående resa om uppväxt.  

En personlig inblick 

Med Liu bakom kameran känns filmen extremt personlig, något som utvecklas desto djupare in i berättelsen vi kommer. Lius medkänslan och omsorg till ämnet går tydligt att se genom hans filmande. Till skillnad från många andra dokumentären innehåller inte Minding the gap “talking heads” som man vanligt ser dem.

Många gånger vilar Liu enbart med kameran på ansiktena av deltagarna vilket låter oss få glimtar av de riktiga människorna som gömmer sig bakom deras yttre personas. Frågorna som ställs är ibland konfronterande men alltid ödmjuka. Genom att enbart vara deras vän med en kamera lyckas Liu berätta historier som känns både realistiska och universella. 

Scenografin är fantastisk

Den fantastiska scenografin är speciellt framträdande i de olika skateboard sekvenserna under filmens gång. I öppningsscenen använder Liu sig av en handhållen kamera som han tar med upp på skateboarden medan han och hans vänner åker genom hemstaden Rockford.

De sensationella bilderna får oss direkt att inse varför människorna i filmen uppskattar sporten så mycket och vilken innebörd den har för deras liv. Det är ett sätt att få uppleva frihet och att fly från deras dagliga svårigheter. Så när vi senare i filmen blir överväldigande av den tuffa verkligheten som avslöjas, fungerar skateboarding på samma sätt för oss också. 

En utforskning av empati 

Att hänvisa till Lius dokumentär som en skateboard film vore trots detta fel. Över allt annat är det en intim berättelse om människor som blivit påverkade av barnmisshandel. Under filmens gång lär vi känna de involverade människorna, vi börjar förstå och vi börjar bry oss.

Som den kända filmkritikern Roger Ebert en gång sa “Movies are like a machine that generates empathy”. Lius dokumentär bevisar exakt det. Den hjälper oss inte bara förstå misshandel från perspektivet av den misshandlade utan även från den misshandlande. Den utmanar oss att vara öppensinnade och att ha empati samtidigt som den framför frågor om moral. Exakt hur långt kan vår empati nå?

Genom barndomens oskyldighet, ansvaret av vuxenlivet och alla vackra hjärtskärande stunder som kommer längst vägen, Liu visar med sin dokumentär att med hjälp av film, kan vår empati nå längre än vad vi någonsin föreställt oss. 

FIKK - För att alla behövs