Journalistpris till dokumentären om Estonia

Journalisten och regissören Henrik Evertsson som ligger bakom dokumentären om Estonia tilldelades idag Stora Journalistpriset i klassen Årets Avslöjande.

· Publicerad: 19 november 2020 · 18.17.
Foto: Discovery Networks Sweden

Under hösten har Kanal 5 och Dplay visat den omtalade dokumentärserien Estonia – fyndet som ändrar allt. Idag blev det klart att skaparen, journalisten och regissören Henrik Evertsson tilldelades Stora Journalistpriset i klassen Årets Avslöjande.

— Jag är verkligen otroligt stolt över den här dokumentären och hedrad över priset. Redaktionen har gjort ett fantastiskt och metodiskt jobb i ett ämne som är ganska otillgängligt och svårt att få en överblick över, äger regissören Henrik Evertsson i ett pressmeddelande.

Annons ▾

Viktig för den grävande journalistiken

Den 28 september 1994 förliste passagerarfartyget M/S Estonia på väg från Tallinn till Stockholm. 852 människor miste livet i den värsta fartygsolyckan i Europa i modern tid.

I dokumentärserien Estonia – fyndet som ändrar allt, som hade premiär i september på Dplay, avslöjas ett aldrig tidigare dokumenterat hål i skrovet som har fått myndigheter att inleda en preliminär bedömning av dessa nya uppgifter och dokumentärserien har skapat rubriker världen över.

— Den här dokumentären var viktig för den grävande journalistiken och det är roligt att Henrik Evertsson får det här priset. Ett stort grattis till honom och hans kollegor på Monster. Estonia – fyndet som ändrar allt har fått ett enormt genomslag.

Estonia – fyndet som ändrar allt är en dokumentärserie i fem delar som är producerad av Monster. Samtliga delar finns att streama på Dplay och sänds i Kanal 5 måndagar kl. 20.00.

FIKK - För att alla behövs