Saga tipsar om fyra julfilmer inför årets adventsfirande

På söndag är det dags första advent och Saga Danielsson passar på att tipsa om fyra julfilmer inför stundande adventsfirande.

· Publicerad: 27 november 2020 · 18.22.

På söndag är det första advent och dags att med gott samvete börja höja julstämningen. Många har säkert redan tjuvstartat med lite julfilmer och kanske någon adventsstjärna men det finns många kvällar kvar att fylla med underhållning i väntan på julafton.

För att erbjuda lite variation i vad som annars kan vara ett ganska enformigt tittande finns här nedanför en lista med allt från gamla klassiker till nya tillskott, en för att varje advent ska bli en så värdefull upplevelse som möjligt. Här kommer Saga Danielssons tips på julfilmer inför kommande adventsfiranden.  

Annons ▾

It’s a wonderful life (1946)

Vid valet av julfilmer är det svårt att undgå Frank Capras älskade klassiker It’s a wonderful life från 1946. I filmen får vi följa George Bailey (James Stewart) som vid jul lider av självmordstankar. Men när George är på väg att hoppa av en bro räddas han av en ängel som visar honom hur livet hos stadens medborgare hade sett ut om han aldrig hade funnits.

Trots dess mörka början är It’s a wonderful life en “feel-good” film i högsta grad. Med dess behandling av tidlösa ämnen som upprättelse, hopp och familj är det kanske inte så konstigt att filmen fortfarande visas på TV varje december och över hela världen.

För dem som vill se en högst human film som garanterar leenden och tacksamhet finns Capras julfilm just nu att hyras på bland annat SF Anytime, iTunes och Google Play. 

Edward Scissorhands (1990) 

Nästan lika älskad och minst lika hjärtevärmande är Tim Burtons Edward Scissorhands som släpptes 1990. I filmen får vi följa den halvklara uppfinningen Edward (Johnny Depp) som oturligt nog har saxar som händer. När en kvinna en dag stöter på den isolerade Edward introducerar hon honom till en värld full av färg och möjligheter.

Filmen var det första av många samarbeten mellan Burton och Depp som sedan bland annat gjort Ed Wood (1994) och  Sweeney Todd (2007). Duons debutfilm kvarstår dock som deras mest hyllade. Burtons Gotiska saga är kanske inte det första som kommer till tanken när man letar underhållning till pepparkakorna men erbjuder både snö, isfigurer och en rörande berättelse om att försöka passa in.

För de som vill återbesöka Burtons sagolika värld eller för de som aldrig varit där finns Edward Scissorhands att streama på Disney + eller att hyra på diverse plattformar.

Fanny och Alexander (1982) 

Ingmar Bergmans universellt hyllade familjedrama Fanny och Alexander är kanske inte en julfilm för alla men en enastående guldklimp för dem som tar sig tiden att se den. När den släpptes fick den ryktet som Bergmans “swan song” då man trodde att det var regissörens sista film för den stora bioduken.

Bergmans berättelse följer två syskon (Fanny och Alexander) vars liv förändras drastiskt efter faderns död och moderns giftermål med en biskop. Fanny och Alexander är en gripande skildring av barndom men också en enastående utforskning av sorg, fantasi och tro.

För de som i jul vill uppleva filmen som Sight and sound utnämnde till den tredje bästa filmen av de senaste 25 åren, finns den bland annat att hyra på Viaplay och SF anytime. 

Klaus (2019) 

Avslutningsvis vill jag tipsa om en mer nutida film, nämligen Klaus som släpptes 2019 och regisserades av Sergio Pablos. Omtyckt av både publik och kritiker blev filmen till och med nominerad till en oscar för bästa animerade film 2020.

I filmen får vi följa brevbäraren Jesper (Jason Schwartzman) efter att han blivit lämnad av sin pappa på en ö vars invånare är i ständiga konflikter med varandra. När Jesper möter han den mystiske snickaren Klaus (J.K. Simmons) försöker de tillsammans fylla den mörka staden med godhet och tar till hjälp av nu kända jultraditioner.

Klaus är en ny tappning på den klassiska julsagan fylld med humor och kärlek. Det är en perfekt film för alla som vill se en stämningshöjande film fylld med allt som gör julen till vår mest älskade högtid. Klaus finns just nu att streama på netflix. 

Filmerna har mer gemensamt än vad man kan tro

Trots den stora variationen av filmer ovan har alla det som utmärker just en julfilm. De handlar om familj, tillhörighet, moral och kärlek. De får oss att känna hopp, nostalgi, tacksamhet och en mängd andra känslor vi vanligtvis förknippar med julen.

Filmerna innehåller även en hel del snöbollskrig, något som alltid hör till. Det är väldigt lite som är vanligt just nu. Men det finns inget som hindrar oss från att baka pepparkakor, tända adventsstaken och sätta oss i soffan för att kolla på en julfilm. Tro det eller ej, men det är precis som det alltid har varit.   

FIKK - För att alla behövs