Vad kan vi förvänta oss av filmåret 2021?

Saga Danielsson redogör för vad man kan förvänta sig av filmåret 2021. Vilka nya spännande filmer väntar samt hur Coronaepidemin har påverkat branschen.

· Publicerad: 11 december 2020 · 14.59.
Filmen Dune med bland annat svenske Rebecca Ferguson och Timothée Chalamet (bilden) ska ha premiär under 2021. Foto: Warner Bros.

Snart inleds ett nytt år som förhoppningsvis kommer bli bättre än de året som varit. 2020 har varit annorlunda på många plan, inte främst för filmindustrin.

En stor del av de filmer som planerades att ha biografpremiär under året har skjutits upp till 2021 på grund av de restriktionerna som hålls över hela världen. Trots att läget är osäkert ser det just nu ut som att det kommande året kommer ta igen för allt som vi gått miste om och med både uppskjutna och nya filmer kanske 2021 till och med blir det bästa filmåret på länge. 

Annons ▾

Oscarsgalan flyttades fram

I år har oscarsakademin flyttat fram sin årliga gala två månader till den 25 April, 2021. Dem hoppas därmed att öppna upp möjligheten för fler filmer att delta i tävlingen ifall biografer skulle öppna upp under våren. Trots att liknande tävlingar, bland annat Emmy Awards hittills hållits virtuellt planerar Oscars galan fortfarande att genomföra sändningen live med inbjudna gäster.

Vilka säkerhetsregleringar som kommer tillämpas och hur många gäster som kommer befinna sig på plats är fortfarande oklart. Nytt för galan som en konsekvens av Covid-19 är att även att filmer som haft premiär via en streamingtjänst får möjlighet att delta, vilket antagligen kommer utgöra en stor del av nomineringarna eftersom det blivit en vanlig utväg för filmer vars premiär hindrats. 

Warner Bros’ filmer kommer ha premiär på HBO Max 

Den 3 december meddelade Warner Bros’ att alla deras kommande filmer kommer ha premiär på HBO Max samtidigt som på biografer. Det här innebär att filmer som Matrix 4, In the heights och The suicide squad kommer vara tillgängliga gratis för dem som prenumererar på tjänsten.

Då HBO Max är en Amerikansk streamingtjänst är det osäkert om samma villkor kommer gälla HBO Nordic. Warner Bros’ beslut har upprört många, bland annat biografägare vars inkomster kommer påverkas kraftigt av förändringen.

Även bland den generella filmpubliken sprids en oro om vad beslutet kan ha för inverkan på framtiden av film. Många andra produktionsbolag har precis som Warner Bros’ fått tillämpa förändringar angående deras visningar. Ofta rör det sig om en kortare spelperiod på biografer innan digital distribution. 

Filmer att se fram emot under filmåret 2021

2021 ser ut att bli ett år fullt med filmer som bär hög förväntan hos tittare. Många utav filmerna som släpps var egentligen beräknade att ha premiär i år men blev framflyttade av tidigare nämnda skäl. Det leder såklart till att förfrågan efter filmerna är ännu högre än den tidigare varit.

Bland dem mest omtalade titlarna som har premiär nästa år finns bland annat den 25e Bond-filmen No time to die, marvel filmen Black Widow, The Martix 4 med Keanu Reeves och In the Heights regisserad av Jon M. Chu. Det förväntas även släppas filmer från omtyckta regissörer som Wes Anderson och Denis Villeneuve. Anderson återvänder till live-action med sina välbekanta kollaboratörer i The French Dispatch som skulle haft premiär i höstas. Även Villeneuves Dune som är en ny adaption på den kända novellen från 1965 har blivit framflyttad till 2021. 

Filmindustrin är i ett stadie av förändring, hur bestående förändringen är svårt att förutsäga. Sättet som film visas och distribueras är inte längre som det varit. Nya vägar kommer sättas på prov och metoder undersökas. 2021 kan bli ett avgörande år på många plan. Filmens framtid ligger i händerna på alla, vare sig filmproducent eller netflixkonsument. En sak är däremot säker, film är lång ifrån ett utrotat medium. Just nu mer än någonsin, behöver vi dess kraft att transportera oss till en värld bortom vår egen. 

FIKK - För att alla behövs