Saga tipsar om serier att inleda 2021 med

Saga Danielsson tipsar om Netflix-serier för att få en bra start på det nya året. Bland annat den tyska serien Dark och Hollywoodsatiren Bojack Horseman.

· Publicerad: 1 januari 2021 · 14.27.
Netflix-serien Dark skildrar ett mysterium med övernaturliga element och är en mörk serie. Foto: Netflix

Med ett nytt år kommer fullt med nya möjligheter, inte minst att utforska nya delar av Netflix stora utbud av serier. Vilka TV-serier vi väljer att följa kan ha en stor inverkan på helhetsintrycket av ett år och ofta kan det bli själva definitionen av en viss tidpunkt i våra liv.

Som den perioden man förälskade sig i vännerna från serien “Friends” ( 1994) eller för första gången man upplever den tomma känslan när en serie man älskar tar slut. Att ge sig in i en ny serie kan därför vara svårt. Framförallt innebär det även en stor investering av tid och därmed blir urvalsprocessen betydlig mer komplicerad. För att underlätta lite i letandet kommer här en lista på fyra av Netflix något bortglömda guldkorn. 

Annons ▾

The end of the f***ing world

2017 släpptes The end of the f***ing world som är en serie baserad på en prisbelönt bokserie av Charles Forsman. Serien består av två säsonger och totalt 16 avsnitt på 20 minuter vilket gör den till en utmärkt till att sträckkolla.

Den originella serien följer två lite udda ungdomar, Alyssa (Jessica Barden) som är på jakt efter sin riktiga pappa och James (Alex Lawther) som anser sig själv vara en psykopat. Tillsammans ger de sig ut på en resa för att hitta sig själva och varandra medans deras tillvaro snabbt blir mer komplicerad.

Det är en berättelse fylld med spänning, humor och känslosamma stunder. The end of the f***ing world är dessutom ett uppfriskande tillskott bland “coming of age” serier med dess ärliga skildring av ungdomars strider och det universella sökandet efter mening. 

Bojack Horseman – mörk komedi om Hollywoods baksida

Den animerade serien skapad av Raphael Bob-Waksberg följer den humanoida hästen Bojack (Will Arnett) en bortglömd TV stjärna genom hans liv fullt av alkohol, droger och självförakt. Serien släpptes först 2014 och består av 6 säsonger och 76 avsnitt.

Den Emmy nominerade serien är en mörk komedi och satir på Hollywood samt dess eftertraktade kändisliv. Den hanterar på ett lättillgängligt sätt ämnen som psykisk ohälsa, missbruk, identitet och erbjuder något relaterbart för alla.

Med smart skriven dialog och välutvecklade plotlinjer lyckas Bojack Horseman trots dess lekfulla animation visa på mer mänsklighet än någon annan existerande serie. Det är en ytterst viktig serie som erbjuder både självinsikt och en möjlighet till att lära sig mer om människors allt för ofta förskönade motgångar. 

Better call Saul 

Serien Better call Saul kommer från skaparna bakom den berömda och prisbelönta serien Breaking bad (2008-2013). Det första avsnittet släpptes 2015 och den 6e och sista säsongen planeras ha premiär i någon gång under det nya året. Trots att man inte behöver ha sett Breaking Bad för att förstå Better call Saul är det fördelaktigt då den sistnämnda fungerar som en prolog till serien.

Handlingen följer advokaten Jimmy McGill som genom konflikter och tragedier skapar personan Saul Goodman, kriminal advokaten som lärts känna i Breaking Bad. Det är en serie som ännu en gång bevisar den höga talangen hos skaparna med manus, scenografi och skådespeleri i världsklass. För alla som vill inleda året med en välgjord och spänningsfylld dramaserie är Better call Saul  starkt att rekommendera. 

Dark – tysk serie med fängslade handling

Dark är en tysk serie bestående av tre säsonger varav den första släpptes 2017. Under totalt 26 avsnitt för man följa familjer vars förflutna utforskas efter att två barn i den gemensamma staden försvinner. Dark skildrar ett mysterium med övernaturliga element och är precis som namnet föreslår, en mörk serie.

Den är extremt fängslande med en handling som erbjuder många oförutsägbara och häpnadsväckande förlopp. Utöver det visas även här ett högt produktionsvärde men med egenskaper utöver det som vanligtvis kommer från Hollywood. Serien har fått mängder av hyllningar från både kritiker och publik över hela världen samt besitter den historiska vikten av att vara den första tyska originalserien från Netflix. 

Det är dags för förändring, precis som alltid när ett nytt år inleds. Nu när Vänner lämnar Netflix finns inte längre många anledningar kvar till att inte utforska plattformen i förhoppningar om att hitta någon ny värld att sjunka in i. Vad för värld man väljer är såklart olika för alla, men min förhoppning är att någon i min lista kan fungera som en distraktion tills vår egen värld känns lite mindre hotfull.

FIKK - För att alla behövs