Tillfällig covid-19-lag börjar gälla på söndag

Riksdagen sa idag ja till regeringens förslag om en tillfällig lag som möjliggör fler åtgärder för att motverka spridningen av sjukdomen covid-19.

· Publicerad: 8 januari 2021 · 18.52.
Arkivbild

Från och med söndagen den 10 januari börjar den nya tillfälliga covid-19-lagen att gälla. Riksdagen sa under fredagen ja till regeringens förslag om en tillfällig lag och vissa lagändringar.

Den nya lagen ska möjliggöra flera åtgärder för att motverka trängsel och därmed hindra spridningen av sjukdomen covid-19, skriver Sveriges Riksdag i ett pressmedlande på deras hemsida. Den nya lagen ska gälla till sista september 2021.

Annons ▾

Ska kunna förbjuda folksamlingar

Särskilda begränsningar ska kunna införas för både verksamheter och platser. Det kan till exempel gälla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, platser för fritids- eller kulturverksamhet som är öppna för allmänheten, handelsplatser, som köpcentrum och gallerior, som är öppna för allmänheten, kollektivtrafik och inrikes flygtrafik samt platser för privata sammankomster.

Vid behov ska folksamlingar av en viss storlek kunna förbjudas på platser dit allmänheten har tillträde samt serveringsställen kunna stängas. Detta skriver man i samma pressmeddelande som går att läsa på hemsida.

Rätten till ersättning bör tydliggöras

Riksdagen riktar också två tillkännagivanden, uppmaningar, till regeringen. Riksdagen anser att rätten till ersättning bör göras mycket tydligare och att en verksamhet som drabbas av regeringens föreskrifter som meddelas med stöd av den nya covid-19-lagen eller lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som huvudregel ska ersättas.

Riksdagen uppmanar också regeringen genom ett tillkännagivande att informera utskottet löpande då arbete pågår inom Regeringskansliet med att ta fram nya föreskrifter med stöd av den tillfälliga lagen.

FIKK - För att alla behövs