Så jobbar Örebro kommun med snöröjningen

Under helgen som var kom det första stora snöfallet för den här vintern till Örebro. Och så här jobbar Örebro Kommun med snöröjningen.

· Publicerad: 15 januari 2021 · 10.42.
Arkivbild

Vintern har efter ett långt uppehåll nu gjort sin entré. Under helgen som var kom det första stora snöfallet till Örebro. Så här jobbar kommunen med snöröjning och vinterväghållning så bilister, cyklister samt gående kan ta sig fram säkert.

— Vi följer väderprognosen och står i beredskap dygnet runt. Vi jobbar ständigt med att göra framkomligheten lättare och säkrare när det kommit snö. Efter att vi plogat så sandar eller saltar vi om det förväntas frysa på, säger Anna-Britha Ulvenklev, gruppchef vid Tekniska förvaltningen.

Annons ▾

Dessa vägar prioriteras

Kommunen ansvarar för vinterväghållningen på gator, cykelleder och torg inom tätorten Örebro samt i Hovsta, Lillån, Vintrosa, Glanshammar, Mariebergs handelsområde, Törsjö industriområde, Stora Mellösa och Odensbacken. Trafikverket eller vägföreningar ansvarar för övriga vägar och gator.

De vägar som prioriteras är först och främst cykelleder, större gator, vägar och gator med busstrafik. Därefter kommer mindre gator, cykelvägar och gångbanor, skriver Örebro Kommun på sin hemsida.

Örebro Kommun skriver också att man kan följa pågående underhållsarbete avvägar, gator och cykelleder under årets vintermånader på vinterdagboken. Under vecka 2 kan man även följa verksamheten på Örebro kommuns Instagram-konto.

Vilket ansvar har du som privatperson?

Anna-Britha Ulvenklev påminner också alla fastighets- och villaaägare att skotta vid sina tomter så att brevbäraren och avfallshämtarna kommer fram ordentligt. Samtidigt har fastighets- och villaaägare ansvar att skotta eller sanda om tomtgränsen är bredvid en gångväg.

— Alla är inte medvetna om att det är husägare som ansvarar för att skotta, sanda och sopa trottoarer, gångbanor eller annan yta nära fastigheten som används som gångväg. Använd gärna också möjligheten att hämta sand vid våra återvinningscentraler. Du får också räkna med snövallar vid fastigheten efter att plogbilen varit i området. Skotta därför efter att plogbilen kört i området. Om du har garage eller uppfart underlättar du för oss om du parkerar där.

Även de som har bil men inte har egen uppfart, behöver vara extra noga med hur man parkerar så fordonen kan komma fram.

— Var noga med att parkera rätt och tänk på att det kan förekomma tillfälliga parkeringsregler på din gata, exempelvis förbud att stanna, datumparkering och nattparkeringsförbud, säger Anna-Britha Ulvenklev. Vi gör det här arbetet tillsammans med örebroarna.

FIKK - För att alla behövs