Kommunal larmar om bristande skyddsutrustning inom äldreomsorgen

Under tisdagen kunde fackförbundet Kommunal publicera en nyligen genomförd enkät. Nu larmar man om bristande skyddsutrustning inom äldreomsorgen

· Publicerad: 2 februari 2021 · 19.54.
Arkivbild

Fackförbundet Kommunal kunde under tisdagen publicera en nyligen genomförd enkät. I den slår skyddsombuden inom äldreomsorgen larm om brister i användandet av skyddsutrustning på deras arbetsplatser.

Mer än var sjunde skyddsombud angav att det har förekommit situationer där personalen har arbetat utan rätt skyddsutrustning den senaste månaden. Skriver Kommunal i ett pressmeddelande som skickades ut under tisdagen.

Annons ▾

Arbetsgivare begränsar användandet av skyddsutrustning

— Detta är oerhört allvarligt. Det har snart gått ett år sedan pandemin startade och fortfarande ser vi brister inom äldreomsorgen. Bristande riktlinjer på arbetsplatser och otillräckligt med tid för personalen att göra sitt jobb. Detta är inget annat än ett svek mot dem som står i frontlinjen och bekämpar pandemin, säger Tobias Baudin, Kommunals förbundsordförande.

Enkäten visar även att vissa arbetsgivare begränsar användandet av skyddsutrustning. Mer än var tionde skyddsombud angav att arbetsgivaren har försökt att begränsa användandet av adekvat skyddsutrustning på deras arbetsplats eller inom deras skyddsområde.

Fakta om undersökningen

6630 skyddsombud inom äldreomsorg uppmanades mellan 20 och 24 januari 2021 via e-post att svara på en webbaserad enkät. 2690 av de 6630 skyddsombuden svarade, en svarsfrekvens på 40,6 %.

15 % av de svarande angav att det har förekommit situationer där personalen har arbetat utan rätt skyddsutrustning den senaste månaden.

12 % av de svarande skyddsombuden angav att arbetsgivaren har försökt att begränsa användandet av adekvat skyddsutrustning på deras arbetsplats eller inom deras skyddsområde.

FIKK - För att alla behövs