Nytt förslag från MSB – ersätt Rakel

Idag lämnade Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB in ett förslag för att ersätta datakommutationssystemet Rakel.

· Publicerad: 12 februari 2021 · 17.34.
Foto: MSB

Idag, fredagen den 12 februari lämnade Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB in ett förslag för att ersätta Rakel. Rakel är det kommunikationssystem som används av bland annat polismyndigheten och räddningstjänsten i Sverige.

Polismyndigheten skriver på sin hemsida att man välkomnar det initiativ som MSB har tagit. MSB anser att finns ett behov att utveckla ett nytt och säkert kommunikationssystem för samhällsviktiga aktörer.

Annons ▾

Rakel har använt i 15 år

Rakel har använts i över 15 år och är främst byggt för tal. Systemet stödjer inte de utökade behov som dagens Rakel-användare har med tanke på digitaliseringen och teknikutvecklingen. Polismyndigheten ser framför sig ett kraftigt växande behov av datakommunikation i form av till exempel film och bildöverföring vid en pågående insats.

Ett nytt system måste erbjuda säker tal- och datakommunikation, med lika hög tillgänglighet, täckning och högt ställda krav på säkerhet till alla samhällsviktiga aktörer, även om Polismyndigheten kommer vara den enskilt största användaren.

En stor skillnad med ett nytt system

— Vi välkomnar att MSB nu lämnar ett förslag till regeringen på ersättare till Rakel, och ett nytt system blir en stor skillnad i samhällsviktiga aktörers samlade förmåga. Vi förstår att ett nytt system innebär en påtaglig investeringskostnad, och vill att det görs på det sätt som är det mest kostnadseffektiva för staten som helhet, säger Anders Hall,
utvecklingschef på Polismyndigheten.

MSB lämnade i dag in svar på ett regeringsuppdrag avseende det samlade behovet av ett nytt, utvecklat och säkert kommunikationssystem för samhällsviktiga aktörer. Läs mer om förslaget på MSB:s hemsida.

FIKK - För att alla behövs