Hayao Miyazaki – En filmskapare värd att utforska

I Saga Danielssons senaste artikel uppmanar hon till att utforska filmskaparen Hayao Miyazaki och dennes fantastiska värld.

· Publicerad: 19 februari 2021 · 19.45.
Foto: Studio Ghiblis

I Saga Danielssons senaste artikel uppmanar hon till att utforska filmskaparen Hayao Miyazaki och dennes fantastiska värld. Miyazaki är en japansk animatör, regissör och serieskapare som bland ligger bakom Spirited away och Min granne Totoro.

Den idag 80-årige Hayao Miyazaki föddes i Japan 1941 och har varit verksam i över sex årtionden. Idag ses han som en av Japans mest framgångsrika filmskapare.

Annons ▾

Bortom Disney 

När man idag pratar om animerade filmer dras de flestas tankar till produktionsbolag som Pixar och Disney. Till stor del associeras även genren med barndomsminnen kopplade till att se filmer som som Lejonkungen (1994) eller Snövit (1937) för första gången.

Animationens värld sträcker sig däremot mycket än Pixar och Disney. Utforskar vi en annan riktning kan den bland annat ta oss till Japan och Hayao Miyazakis alldeles egna värld, en värld som till stor utsträckning kan besökas av alla med ett Netflix konto. 

Miyazaki och animation 

Hayao Miyazaki är en världskänd regissör, animatör och manusförfattare. I januari blev Miyazaki 80 år och eftersom hans första film Castle of Cagliostro släpptes 1979 innebär det att han har regisserat filmer större delen av sitt liv. Miyazaki har även blivit trefaldigt oscars nominerad varav en ledde till en vinst för filmen Spirited away (2001).

Trots att Miyazaki är internationellt uppmärksammad är det många som väljer att avstå hans filmer. Anledningar kan variera mellan allt från en skeptisk inställning till animationens stil och förutfattade meningar om Japansk film överlag. Konsekvensen blir däremot att man går miste om något värdefullt och unikt. 

Miyazakis värld 

Vad kan man då förvänta sig när man tar steget in i Miyazakis värld? Filmerna utspelar sig ofta i färgstarka och kreativa miljöer vilket i sig självt bjuder på ett äventyr. Övernaturliga väsen är även en central del i Miyazakis filmer och bidrar ett brett utlopp för fantasi och mystik.

Fokuset i berättandet ligger ofta på relationer, både inom familjen, mellan vänner och hos älskare. Många utav Miyazakis filmer hanterar dessutom ännu mer komplexa ämnen såsom förhållandet till historia, miljö och modernitet. Genom att porträttera universella ämnen som dessa blir Miyazakis filmer relevanta för alla, oavsett ålder och ursprung. 

Miyazakis filmer 

På Netflix finns det hela 11 filmer regisserade av Miyazaki och majoriteten av dem är producerade inom Studio Ghibli, filmstudion som han själv varit med och grundat. Det finns ingen fel väg att gå när man först ska utforska Miyazakis filmografi, däremot kan resan underlättas med ett mer specifikt urval som introduktion.

En utav hans tidigaste och mest omtalade filmer är My Neighbour Totoro (1988) som handlar om två systrar som flyttar in i ett gammalt hus tillsammans med sin pappa och kort därefter kommer i kontakt med en stor varelse vid namn Totoro. Filmen är en perfekt representation av vad det innebär att kliva in i Miyazakis värld som en blandning av livlig fantasi och emotionellt komplexa teman. 

En unik möjlighet 

Hayao Miyazakis filmer är inte svåra att få tag på, de finns på flera streaming plattformar och är lätta att hyra. Det är en fantastisk möjlighet att kunna utforska ett så brett utbud från en av världens främsta animatörer och att få kliva in i en värld som kan kännas både långt ifrån och nära vår egen.

En värld för både det fantastiska och det vardagliga. Listan över sevärda Miyazaki filmer är lång, alla har dem något alldeles eget som gör upplevelsen magisk. Det finns en plats för alla att uppleva, vare sig man vill resa upp i luften, ner i havet, tillbaka i historien eller mot en okänd framtid.

FIKK - För att alla behövs