Befolkningen i Örebro län ökar – 305 643 bor i länet

Befolkningen i Örebro län ökar, numera bor 305 643 i länet. Detta kunde SCB under måndagen bekräfta med färska befolkningssiffror för 2020.

· Publicerad: 22 februari 2021 · 18.56.
Arkivbild

SCB kunde under måndagen publicera färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i landet. Befolkningen växer på många håll, så även i Örebro län där folkmängden har ökat.

I Örebro län bor numera 305 643 personer. Det är en ökning med 838 personer, motsvarande 0,3 procent, jämfört med år 2019. Störst ökning har skett i Lekebergs Kommun medan Ljusnarsbergs Kommun är där minskningen är som störst.

Annons ▾

Fler flyttar till Örebro Län

— Det som gör att folkmängden i Örebro län ökar jämfört med året före är framför allt inflyttningen. Länet registrerar 10 022 inflyttade, jämfört med 9 448 utflyttade, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB.

Befolkningen ökar med minst 0,2 procent i sex av tolv kommuner jämfört med året före. Den största ökningen står Lekebergs kommun för (2,9 procent), medan folkmängden i Ljusnarsbergs kommun minskade med 2 procent.

Foto: SCB

Ökning i flera kommuner

I hela Sverige är vi, enligt den senaste befolkningsstatistiken, 10 379 295 invånare. Det är en ökning med 0,5 procent jämfört med 2019. Folkmängden ökar på flera håll. Jämfört med året före har 137 kommuner växt och 93 krympt. I de övriga kommunerna är förändringarna mindre än 0,2 procent.

Den största befolkningsökningen i hela landet hittar vi i Trosa kommun i Södermanland. Här har folkmängden växt med 4,1 procent på bara ett år. Under samma period har befolkningen i Högsby i Kalmar län krympt med över tre procent.

— Trots att invandringen till Sverige minskade kraftigt jämfört med 2019 var det invandringsöverskottet som främst ökade Sveriges folkmängd. Vi får gå tillbaka till babyboomåret 1992 för att hitta ett år då födelseöverskottet var den drivande faktorn bakom Sveriges folkökning, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB

FIKK - För att alla behövs