Gammal film, var finns den?

Saga Danielsson redogör i sin senaste artikel på vilka nya sätt man kan uppleva gammal film, samt streamsider som idag streamar äldre film.

· Publicerad: 5 mars 2021 · 13.18.
Foto: Criterion Collection

Filmer har funnits sedan slutet av 1800-talet och har med hjälp av ny teknologi utvecklats till en ledande form av underhållning. Idag är filmer ofta storslagna, med specialeffekter, komplexa handlingar och teman. Tidig film ser på många sätt drastisk annorlunda ut.

Går man tillbaka till filmens början är den till exempel svart vit och saknar ljud. Att utforska äldre film kan däremot vara minst lika givande och underhållande som nutida. Frågan är bara, vart finns den? 

Annons ▾

Netflix och HBO har ett begränsat utbud 

Det är tyvärr mycket ovanligt att stora streamingtjänster som Netflix och HBO tar in äldre filmer, i alla fall om man ser till stumfilmens tid. En utav de äldsta filmerna på Netflix är “Lawrence of Arabia” som släpptes 1962 och regisserades av David Lean.

Denna tidlösa klassiker har en speltid på hela 3h och 48 min och sägs vara filmen som inspirerade Steven Spielberg till att bli regissör. Filmerna som inspirerade David Lean att skapa “Lawrence of Arabia” går å andra sidan inte att hitta på Netflix. De finns längre bak i filmhistorien och på helt andra plattformar. 

Att hyra och köpa äldre film 

Ett sätt att se äldre film är såklart att köpa dem på dvd och blu ray. Alternativet kan däremot vara svårt, speciellt om man inte vet vad man letar efter. Smidigare kan vara att hyra eller köpa filmer på sidor som Youtube och Blockbuster.

Där kan man bland annat hitta många utav Charlie Chaplins klassiska stumfilmer som “The Kid” från 1921 och “City Lights” från 1931. Det finns även ett stort utbud på filmer från Hollywoods guldålder, bland dem Victor Fleming’s “The Wizard of Oz” (1929), Howard Hawks “His girl friday” (1940) och Michael Curtiz “Casablanca” (1942). 

Äldre filmer på moderna streamingsidor 

Att hyra och köpa filmer kan bli dyrt i längden, så för den som vill utforska mer för pengarna finns även några streamingsidor. Cineasterna är en hemsida som drivs genom landets bibliotek. Med ett lånekort får du därför möjlighet att kolla på 8 filmer gratis per månad. Cineasterna har bland annat två av filmhistoriens mest inflytelserika filmer “Doktor Caligaris Kabinett” (Robert Wiene, 1920) och “Metropolis” (Fritz Lang, 1927).

Draken Film är en streamingsida som skapats av Göteborgs filmfestival och även där finns ett stort utbud av äldre film. Som prenumerant får man bland annat tillgång till filmer som “The Passion of Joan of Arc” (Carl Theodor Dreyer, 1928) och “The Smiling Madame Beudet” (Germaine Dulac, 1923) 

De första filmerna visades genom något som kallas Kinetoskop. Apparaten var konstruerad så att en person i taget kunde uppleva en film genom ett titthål. Snart därefter sågs filmens potential till att vara en plats för gemensam underhållning, där en stor grupp människor kunde samlas och tillsammans ta del av det visuella berättandet. Idag ser det annorlunda ut och nu begränsas våra möjligheter att se film av helt olika anledningar. Med andra metoder kan vi fantastiskt nog se exakt de filmerna som folk samlades runt för över 100 år sedan, så länge man vet vart man hittar dem.

FIKK - För att alla behövs