Bedrägeriförsök i samband med Coronavaccinering

1177 Vårdguiden kunde i veckan informera om att bedrägeriförsök i samband med Coronavaccinering har ökat, främst blir äldre personer utsatta.

· Publicerad: 10 mars 2021 · 19.30.

Vaccineringen mot Covid-19 är i full gå runt om i Sverige. Tyvärr är detta något bedragare försöker dra nytta av, det kunde 1177 Vårdguiden informera om tidigare i veckan.

I samband med att vaccineringen har påbörjats har även bedragare sett möjligheter. Enligt Polisen har antalet anmälningar av vaccinationsbedrägerier ökat med 60 procent under februari jämfört med januari. Ungefär 95 procent av de som utsatts hittills är 65 år eller äldre.

Annons ▾

Bedrägeriförsök sker ofta genom telefon

Tillvägagångssätten som bedragarna använder varierar. I många fall har en person ringt upp och sagt att de representerar sjukvården. De kan uppge att de kommer från vårdcentralen, Folkhälsomyndigheten, 1177 eller hemsjukvården.

I vissa fall har de till och med gjort hembesök. De vill ofta att offren ska bekräfta sin identitet genom att använda sin bankdosa eller bank-id. I en del fall har de skickat sms där personer uppmanats att via en länk gå till en webbplats för att där logga in med bank-id.

— Gemensamt för regionerna är att de aldrig ringer upp en enskild person och begär att de ska identifiera sig med bank-id. Om man i ett telefonsamtal blir uppmanad att använda en e-legitimation för identifiering ska man lägga på luren och kontakta polisen, säger Sofie Zetterström, affärsområdeschef för 1177 på Inera.

— Det enda tillfället som man kan bli uppringd av 1177 Vårdguiden är om man nyligen har varit i kontakt med dem och har en överenskommelse om att bli uppringd på nytt. Övrig kommunikation från 1177 Vårdguiden sker via sms eller e-post.

Så skyddar du dig

• 1177 Vårdguiden på telefon ber aldrig om identifiering med e-legitimation i samtal om vaccination mot covid-19.
• 1177 Vårdguiden på telefon tar aldrig betalt med Swish.
• Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19.

Om du drabbas

• Kontakta din bank direkt om du kan ha blivit utsatt för bedrägeri.
• Polisanmäl och ta hjälp av människor i din närhet.
• Ring 112 vid pågående brott.
• Ring 114 14 om det inte är akut.

FIKK - För att alla behövs