Oscarsgalan gör framsteg i etnisk representation

Saga Danielsson redogör i sin senaste artikel om hur de nominerade filmerna i årets Oscarsgala gör framsteg i etniska representation.

· Publicerad: 19 mars 2021 · 18.32.
Filmen Minari är nominerad i 6 kategorier. Foto : A24

I söndags släpptes nomineringarna till årets Oscarsgala som kommer hållas den 25 april. Bland nomineringarna finns en förvånansvärd och anmärkningsvärd variation av etnicitet där kategorin för bästa manliga skådespelare är speciellt utmärkande. 

Saga Danielsson redogör i sin senaste artikel om vilka filmer det är som sticker ut samt varför årets Oscarsgala är så speciell.

Annons ▾

Bred representation är inte en självklarhet 

Det här året är nio skådespelare av färg nominerade och människor från olika etniciteter kan ses i nästan varje kategori. Det kanske inte låter så märkvärdigt men sanningen är att den spridda variationen är långt ifrån en självklarhet. 2015 och 2016 syntes en stor brist i etnisk representation hos de nominerade.

Skådespelare kategorierna var bland annat helt dominerade av vita. Efter följd kritik har akademin jobbat för att representera fler etniciteter i alla kategorier. Utvecklingen har gått långsamt framåt, senast förra året var enbart en färgad skådespelare nominerad. I år däremot, syns en välkomnande förändring. 

Kategorierna för skådespelare och regi 

Det är som sagt i kategorierna för skådespelare som den största förändringen kan ses. För första gången i Oscarsgalans historia är inte majoriteten av de nominerade vita. Riz Ahmed som är nominerad för sin roll i filmen “Sound of Metal” (2020) är den första personen med pakistanskt ursprung att någonsin bli nominerad för skådespeleri. Även Steven Yeun skrev historia genom att bli den första Amerikanska asiaten att bli nominerad i sin kategori.

Utöver det finns ett antal nomineringar för afroamerikanska skådespelare, bland dem Chadwick Boseman för “Ma’ Rainey’s Black Bottom”(2020). När det kommer till regi syns även där en bredare representation med den Kinesiska filmskaparen Chloé Zhao som för filmen “Nomadland” (2020) blev den första kvinnan av färg att någonsin bli nominerad i kategorin.

Filmer som representerar andra etniciteter 

Filmerna som utgör nomineringarna för årets gala är även dem av större variation när det kommer till att representera andra kulturer och etniciteter. Lee Isaac Chung’s “Minari” (2020) har chans att vinna i hela 6 olika kategorier, bland annat bästa film, bästa regi och bästa orginalmanus. “Minari” följer en Amerikansk Koreansk familj som flyttar till Arkansas för att söka efter den Amerikanska drömmen och produceras av A24.

Filmer som även dem uppmärksammats i flera kategorier är den tidigare nämnda “Ma’ Rainey’s Black Bottom”(George. C Wolfe, 2020 ), “Judas and the Black Messiah” (Shaka King, 2020) och Pixars animerade “Soul” (Pete Docter, 2020). Alla filmerna berättar på olika sätt om svartas kamp för rättigheter och om deras kultur. 

Ett steg i rätt riktning 

Ur förändring växer förändring. Kanske är det därför Oscarsgalan i år ser märkbart annorlunda ut i jämförelse med många utav de åren som varit tidigare. Att världens största gala för film ska representera bidrag som är gjorda av och visar alla olika etniciteter borde vara en självklarhet.

Med nomineringarna som släpptes i söndags syns ett steg i rätt riktning, men det finns fortfarande en lång väg att gå. Låt oss därför hoppas att stegen bara blir längre och längre. 

FIKK - För att alla behövs