Håll Sverige Rent lanserar kampanjen Farväl fimpen

Håll Sverige Rent kunde under måndagen meddela i ett pressmeddelande att det lansera sin nya kampanj som heter Farväl fimpen.

· Publicerad: 23 mars 2021 · 18.42.
Arkivbild

Håll Sverige Rent kunde under måndagen lansera sin nya kampanj som heter Farväl fimpen. Deras syfte är att påverka ett lagförslag som ska göra det möjligt att bötfälla personer som slänger cigarettfimpar eller snusprillor i naturen.

— Vi har jobbat hårt för det under lång tid och vi är nästan framme. Politikerna behöver bara en sista knuff för att göra det enda vettiga att på riktigt förbjuda nedskräpning med fimpar och snus, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Annons ▾

En miljard fimpar slängs på marken varje år

Varje år slängs cirka en miljard fimpar på marken i Sverige, vilket gör det till vårt överlägset vanligaste skräp. Och fimparna innehåller plast och gifter som riskerar att stanna kvar i naturen under lång tid och göra skada.

Men i samband med att EU:s engångsplastdirektiv ska bli verklighet i Sverige med start i år finns det ett förslag från en regeringsutredning att ta bort undantaget och göra det straffbart att även kasta mindre skräp på marken. Bötesbeloppet föreslås bli 800 kronor, precis som för nedskräpning av normalgraden.

— Det här är vårt vanligaste skräp, som förfular och förstör de miljöer vi vistas i, och det behöver vara väldigt tydligt att det inte är okej att skräpa ner hur litet skräpet än är. Vi tror att en tydlig lagstiftning med böter kommer hjälpa till att skapa en norm där man inte skräpar ner, säger Johanna Ragnartz.

Kampanjen Farväl fimpen kommer att löpa under våren och rikta in sig på att opinionsbilda bland allmänheten för att visa att det här är en fråga som upprör många. Även ansvariga politiker kommer att involveras i kampanjen genom att få svara på frågor från allmänheten.

FIKK - För att alla behövs