Nostalgifilmer som botar längtan efter sommaren

Saga Danielsson tipsar om nostalgiska filmer i väntan på sommaren och kanske bättre tider, här finns kultklassiker som Stand By Me och Dazed and Confused.

· Publicerad: 16 april 2021 · 14.19.
Bild: Dazed & Confused – The Criterion Collection

De senaste veckorna har vi sett vad som är ett klassiskt exempel på svenskt april-väder. Från snö till vår och solsken på bara några timmar. Samtidigt lever många i en fas av väntande och längtan. Längtan efter ledighet, längtan efter sommar och längtan efter en simplare tid.

Då vi inte riktigt är där än får vi ännu en gång använda oss av de hjälpmedlen vi har för att göra väntan mer uthärdlig, om bara för en kort stund. För det finns platser där solen skiner, luften är varm och människor får ta del av varandras sällskap utan begränsningar. Resan dit är däremot psykologisk och sker genom filmens fönster. 

Annons ▾

Stand By Me – en tidlösa klassiker

Stand By Me (1986) är Rob Reiners tidlösa film om barndomens oskyldighet och uppväxtens svårigheter. Den är baserad på Stephen Kings novell “The Body” och följer fyra vänner när dem under en sommar bestämmer sig för att leta reda på en död kropp.

Filmen ses ofta som en utav 80-talets mest älskade filmer och följdes av Reiners två andra guldkorn, The Princess Bride (1987) och When Harry Met Sally (1989). Precis som många utav Reiners andra filmer är Stand By Me fylld med både humor och drama, vilket bidrar till lika många skratt som tårar.

Trots att filmens nostalgiska faktor gör sig bäst hos dem som själva var barn under 1980-talet får filmens autencitet den att resonera med alla, oavsett vilket årtal man växt upp i. Kan man minnas en sommar fylld med barnslighet, kamratskap och äventyr är Stand By Me den perfekta resan tillbaka till just det. 

Before Sunrise – en utav dem bästa kärleksfilmerna

Filmen Before Sunrise (1995) är den första delen i Richard Linklaters “before” trilogi. Under ett dygn får vi följa berättelsen om hur amerikanska Jesse (Ethan Hawke) och franska Celine (Julie Delpy) möts och blir kära i staden Vienna.

Filmen är en påminnelse om allt det magiska som kommer med att utforska en okänd stad och atmosfären från Viennas gator kan nästan kännas genom skärmen. Framförallt är Before Sunrise en utav dem bästa kärleksfilmerna som någonsin funnits. För vissa kommer den påminna om de första värdefulla ögonblicken med någon man älskar, för andra kommer den ge hopp om att det finns en person där ute och att mötet kan ske när man minst anar.

Det är en film som trots dess magiska romans även den visar en gripande autencitet. Linklaters manus och skådespelarnas utförande av dess dialog skapar en djup realism helt olik något annat i filmvärlden. 

The Florida Project – ett färgglatt sommar äventyr

The Florida Project (2017) är en film från indie-regissören Sean Baker som gjorde sitt genombrott med filmen Tangerine 2015. Berättelsen följer sexåriga Moonee (Brooklynn Prince) som bor med sin arbetslösa mamma på ett motell i skuggan av Disney World i Florida. Trots ämnen som hemlöshet, fattigdom och prostitution är filmen delvis ett färgglatt sommar äventyr visat från perspektivet av unga Moonee och hennes vänner. Det är en film fylld med barndomsförundran och magi samtidigt som den avslöjar en rörande tragedi. 

The Florida Project är filmen som placerade Sean Baker bland nutidens mest humanistiska filmskapare och som gav oss den kanske bästa barnskådespelarinstatsen på år. Filmen hör inte hemma på den här listan för att den visar en simplare tid, den gör snarare det motsatta. Däremot så är den en påminnelse om att världens under inte är begränsade till Disney World, utan går att hitta överallt där man väljer att leta. 

Dazed and Confused – kritik mot romantiserade ungdomsfilmer

Det är sista dagen på gymnasiet och första dagen på sommarlovet, precis som i Richard Linklaters tidigare nämnda film Before Sunrise sträcker sig berättelsen över ett dygn. I Dazed and Confused (1993) är det däremot inte ett par vi får följa, utan ett gäng tonåringar från Texas. Filmen är en antydan till simplare tider, där nattens fester står i centrum och där livets största uppgift är att helt enkelt växa upp.

Vad som däremot bör nämnas är att filmen även är en kritik mot romantiserade ungdomsfilmer. Linklaters berättelse är alltså långt från klyschig och uttrycker ett unikt perspektiv av realism. Bakom filmen finns Linklaters briljanta manus som även här bidrar till en enorm autenticitet samt en hel del humor. Bland den stora ensemblen finns en karaktär för alla, som påminner om ett nutida eller förflutet jag och deras kamper är minst sagt universella.

Dazed and Confused fungerar i vilket fall som en flykt till den värld som kanske är mest saknad just nu. En värld där interaktioner med andra människor hör till det vardagliga.

FIKK - För att alla behövs