Så gick det på Oscarsgalan 2021

Natten mot måndagen genomfördes Oscarsgalan 2021, i år blev det få överraskningar och favoriten Nomadland blev den stora vinnaren.

· Publicerad: 26 april 2021 · 09.46.
Oscar
Arkivbild

Natten mot måndagen genomfördes den 93:e upplagan av Oscarsgalan. Årets gala påverkades av Coronapandemin och man hade bland annat flyttat fram galan två månader från det ordinarie datumet 28 februari 2021.

Oscarsgalan innehöll i år inga större överraskningar och storfavoriten Nomadland plockade hem de tyngsta priserna. Bland annat för bästa film. Här kan man också notera att filmens regissör Chloé Zhao blev den andra kvinnan i galans historia som plockade hem priset för bästa regi.

Annons ▾

Veteranerna tog hem pris för bästa skådespel

Även på priserna över bästa skådespelarinsatser fanns det få överraskningar. Filmen Nomadland återkom även här när Frances McDormand vann sin fjärde Oscar, hon var även producent för filmen och vann ett pris där också.

Den 83-årige Anthony Hopkins vann sin andra Oscar för bästa manliga skådespelare för sin prestation i The Father. Senast han vann pris var 1992 med filmen När lammen tystnar. Priserna för bästa biroller gick till Yuh-Jung Youn i Minari och Daniel Kaluuya i Judas and the Black Messiah.

Här kommer några av vinnarna:

Bästa film
Nomadland

Bästa regi
Chloé Zhao för Nomadland

Bästa kvinnliga huvudroll
Frances McDormand i Nomadland

Bästa manliga huvudroll
Anthony Hopkins i The Father

Bästa kvinnliga biroll
Yuh-Jung Youn i Minari

Bästa manliga biroll
Daniel Kaluuya i Judas and the Black Messiah  

Bästa originalmanus
Promising Young Woman

Bästa manus på annan förlaga
The Father  

Bästa originalmusik
Själen

Bästa originalsång
Fight For You från ”Judas and the Black Messiah

Bästa internationella långfilm
En runda till från Danmark

Bästa ljud
Sound of Metal

Bästa filmredigering
Sound of Metal

Bästa foto
Mank

FIKK - För att alla behövs