Ordningsvakter ska öka tryggheten i centrala Kumla

Kumla Kommun kunde under onsdagen informera om att snart kommer ordningsvakter att gå ronder på offentlig plats i staden.

· Publicerad: 28 april 2021 · 11.40.
Arkivbild

Kumla Kommun kunde under onsdagen informera om att snart kommer ordningsvakter att gå ronder på offentlig plats i staden. Detta då man sett en uppgång av anmälda brott och ökad upplevd otrygghet i samhället.

— Vi har fått ett positivt besked på vår ansökan och därför kommer våra invånare inom kort kunna se ordningsvakter rondera i centrala Kumla. Detta skriver Kumla Kommun i ett pressmeddelande som skickads ut under onsdagen.

Annons ▾

Kumla Kommun vill satsa på ökad trygghet

— Det är glädjande att vi relativt snabbt fått ett positivt svar på vår ansökan. Det möjliggör nästa steg i kommunens satsning för ökad trygghet. Den upplevda otryggheten är en högt prioriterad fråga för oss och utvecklingen av den upplevda tryggheten är en fråga vi kommer följa noggrant under lång tid, säger Katarina Hansson, kommunstyrelsens ordförande.

I väntan på besked på ansökan om ordningsvakter har kommunen haft väktare som har rört sig i Kumla för att bidra till ökad trygghet. De har funnits på plats sedan 15 februari och man har fått många signaler från medborgarna att upplevelsen är att de har varit till god nytta.

Ordningsvakter har en högre befogenhet än väktare. De är utbildade av polisen och kan göra ingripanden på ett annat sätt än väktare, och de lyder under polisens order och har även rapporteringsskyldighet till polisen.

FIKK - För att alla behövs