Ett kärleksbrev till biografer

Saga Danielsson berättar om sin kärlek till biograferna, en unik plats för att uppleva filmer men som just nu håller stäng pga av Covid-19.

· Publicerad: 14 maj 2021 · 18.58.
Hugo Cabret – Foto: Paramount Pictures

Det har snart gått ett halvår sedan majoriteten av Sveriges biografer stängdes ner och i nuläget är det oklart när de kommer öppnas upp igen. För många är förlusten kanske inte så stor, övergången från biostol till soffa och biopopcorn till micropopcorn kan verka obetydlig när det ställs emot alla andra drastiska förändringar som behövts göras under det senaste året.

Hos många, väger däremot förlusten betydligt tyngre. Människor som har gått miste om ett jobb, ett intresse och framförallt en trygghet sedan dagen då biograferna stängdes ner. För dem och för alla andra som fortfarande vill ha möjligheten att se ny film på en bioduk är det viktigt att vi inte tar det för givet, och visar att biografer är långt från bortglömda. 

Annons ▾

En upplevelse bland att andra

Det är nog få som kommer ihåg specifika detaljer från sitt första biobesök. Vilka som var skådespelarna, vem som hade regisserat eller vad filmen handlade om. Introducerades man dessutom till bio från en ung ålder var allt det där ändå oviktigt.Vad som betydde något var känslan. Att förväntansfullt stå i kön till biopopcornen medans personen framför debatterar om hen ska köpa en mellan dricka eller stor dricka.

Eller känslan av att sätta sig på sin designade plats i salongen tillsammans med andra och omringas av upphetsade röster. Därefter den nästan obeskrivliga känslan som framträder när salongen släcks, röster byts ut mot tystnad och det enda som existerar är ljudet och ljuset. Att uppleva en film tillsammans med främmande människor kan dessutom kännas enande. Upplevelsen är såklart olika för varje individ men alla som tittar reser tillsammans in i en och samma värld, den som existerar på bioduken. 

En unik plats för filmer 

Den för många viktigaste aspekten av bioupplevelsen återstår att uppmärksamma, nämligen filmerna i sig. Trots att möjligheterna för att se på film hemma enbart expanderar finns det få ställen där filmens effekter gör sig så bra till rätta som på bioduken.

Det är en plats där distraktionerna är minimala och det som visas på duken fångar tittarens fullständiga koncentration. Att kunna gå på bio innebär också att man som tittare erbjuds ett automatiskt utbud av filmtips. Valet av film kan göras beroende på vilken upplevelse som söks. Det finns romantiska filmer för dem som vill uppleva kärlek, science fiction filmer för dem som vill föreställa sig en annan värld eller dramafilmer för dem som vill släppa fram alla känslor.

Framförallt är biotittande ett sätt för människor att gemensamt visa uppskattning för filmer, som vid ett släpp an en ny marvel film eller en visning av en gammal klassiker. Med allt detta i åtanke är inte så konstigt att man alltid känner sig lite nyvaken efter att man gått ut från biosalongen. Det är trots allt en passage mellan två världar, en effekt som är omöjlig att få någon annanstans. 

Dagen då biograferna öppnas upp igen förblir inom den okända framtiden, men de kommer öppnas upp igen. Oberoende av hur många stolar som får fyllas hoppas jag att varenda en av dem fylls. Biograferna har överlevt i mer än hundra år och det är upp till oss att se till att de fortsätter leva vidare så länge det finns filmer att se. Vare sig man går på bio på grund av filmen, popcornen eller bådadera är det nu viktigare än någonsin att visa sin uppskattning för just det. Vi kan inte förlora biografernas unika portal till filmernas värld.  

2015 släppte Tandem Entertainment en video som hyllar just biografernas magi, trots att sex åt har gått är den lika relevant idag. Videon går att se här.

FIKK - För att alla behövs