Millencolin Music Prize till Hanna Järver

Under fredagen presenterades vilka som tilldelas Kulturpriset och Millencolin Music Prize, det blev Björn Johansson och Hanna Järver.

· Publicerad: 28 maj 2021 · 16.05.
Arkivbild: Martin Avedal

Under fredagen delades Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne och Millencolin Music Prize ut. De två personer som fick det var musikerna Björn Johansson och Hanna Järver.

Priset delades ut på Spelgården i Wadköping av Kulturnämndens ordförande Lennart Bondeson, medlemmar från Millencolin och förvaltningschefen för Kultur och fritid Anna Nordlund.

Annons ▾

Millencolin Music Prize till Hanna Järver

Hanna är född och uppvuxen i Örebro, detta är något som har präglat hennes låttexter där man kan hitta flera referenser till den tidigare hemstaden. Hennes egenproducerade musik har sedan debuten hyllats av svensk press och resulterat i ett flertal P3-Guld nomineringar, nu senast för albumet “Tusen täta lögner in” som släpptes 2020.

Motivering

— Hanna har sedan sin debut gått från klarhet till klarhet med sina träffsäkra texter och egenproducerade musik. Hon har släppt två album och en EP som hyllats av musikkritiker och lyssnarna. Hanna som är född och uppvuxen i Örebro har genom sin musik satt staden på kartan, inte minst med sin EP “Närke”. Med en P3-Guld nominering i kategorin Året Pop för sitt senaste album ”Tusen täta lögner in” visar Hanna att hon hör hemma bland de främsta på den svenska musikscenen.

Kulturpris till Hjalmar Bergmans minne till Björn Johansson

Genom Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne vill juryn uppmärksamma Björns hängivna arbete och engagemang. Han har varit en drivande eldsjäl för musik- och körupplevelser för flera generationer av stadens unga.

Motivering

— Björns passion för musiken har gjort avtryck i Örebros musikliv, inte minst genom sitt engagemang i uppbyggnaden av det estetiska programmet på Risbergska skolan. Han skapade även Risbergska skolans vokalensemble som fortfarande är aktiv under namnet Karolinskas kammarkör som har vunnit internationell uppmärksamhet genom åren. Kören har vunnit priser bland annat på Rhodos 2002, i Helsingborg 2004, Venedig 2009 och i Bad Ischl 2016. Kören som ständigt förnyas med nya elever varje år har lyckats hålla en konsekvent god kvalitet genom åren.

— Med sitt hängivna arbete och engagemang har Björn varit en drivande eldsjäl för musik- och körupplevelser för flera generationer av stadens unga. Han har betytt mycket för de ungdomar som han har arbetat med genom åren i deras fortsatta musicerande. Björn Johansson tilldelas Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne för sina värdefulla insatser under lång tid i Örebros musikliv.

FIKK - För att alla behövs