Covidbevis tillgängligt från och med 1 juli

Från och med den 1 juli kan du som är vaccinerad mot Covid-19 hämta ett så kallat Covidbevis, detta kan du göra på hemsidan Covidbevis.se.

· Publicerad: 30 juni 2021 · 16.08.
Foto: E-hälsomyndigheten

Imorgon torsdag den 1 juli öppnar tjänsten Covidbevis.se. Där kan du som är vaccinerad mot covid-19 enkelt och kostnadsfritt hämta ett bevis. Detta skriver E-hälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

— Ett covidbevis underlättar för resor i Europa. Du kan visa att du blivit vaccinerad mot covid-19 och uppfyller kraven som gäller i landet du reser till, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten.

Annons ▾

Så här fixar du ett Covidbevis

Vaccinationsbeviset består av en QR-kod som innehåller nödvändig information. Den kan snabbt läsas av och verifieras. Du som resenär har ett eget ansvar att kontrollera vilka regler som gäller i landet du reser till. För att få ett covidbevis på genomförd vaccination så behöver du.

  • Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen in till Nationella vaccinationsregistret.
  • Logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se (öppnar den 1 juli)
  • Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. När du har hämtat beviset skickas det även automatiskt till din digitala brevlåda, om du har en.
  • Redo att användas. Kom ihåg att undersöka vilka regler som gäller för ditt resmål.

Det kommer finns tre olika Covidbevis

EU:s digitala covidbevis är ett dokument, digitalt eller på papper, som visar att du har fått vaccin mot covid-19, att du har testat negativt eller har tillfrisknat från covid-19.

I e-tjänsten Covidbevis kan du från den 1 juli få ett bevis på vaccination. Från mitten av juli går det också att få bevis på negativt test om företaget där du testat dig är ansluten till tjänsten Covidbevis.se. Senast den 12 augusti går det också att få bevis om tillfrisknande.

FIKK - För att alla behövs